navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Oralno zdravlje

Promjene u ustima koje zahtijevaju obaveznu posjetu ljekaru

Svaku ranu koja je u ustima dvije ili više sedmica trebao bi pregledati stomatolog ili ljekar, naročito ako nije bolna, kažu stručnjaci i u nastavku otkrivaju u kojim situacijama treba posjetiti doktora:

Objavljeno: 20.02.2020. u 08:41
get url
text

Herpes

Radi se o najčešćem problemu u ustima. U pojedinim slučajevima dominiraju unutrašnji faktori kao temperatura, prisutnost drugih virusa, odnosno faktori koji oslabljuju imunološki sistem. Za neke osobe izlaganje ultraljubičastom zračenju može dovesti do pojave herpesa na usnama. Hladnoća, izloženost stresu, stomatološki zahvati ili alergijske reakcije na hranu, samo su neki od okidača bolesti. Ako se herpes stalno ponavlja, bilo bi dobro posjetiti ljekara.

Crn i dlakav jezik

Ovo stanje nije bolno i javlja se kad papile na jeziku narastu i na njih se "zalijepe" bakterije koje inače žive u našim ustima. Iz tog razloga jezik izgleda crn. Uzroci mogu biti razni, upotreba antibiotika, loša oralna higijena, pušenje i ispijanje velikih količina kafe i čaja. Pranje jezika četkicom može pomoći, ali ponekad je potrebna pomoć ljekara.

Afte

To su male ranice u ustima, nerijetko bolne, sklone čestom i ponovnom javljanju. Nećete ih pronaći na nepcu i desnima, ali hoćete na sluznici, jeziku, obrazima i unutarašnjoj strani usana. Nisu opasne, ali tijelo vam javlja da mu nešto ne odgovara. Ako traju duže od dvije sedmice, nemojte ignorirati upozorenje, pa posjetite stomatologa ili ljekara.

Leukoplakija

U pitanju je iritacija koju mogu uzrokovati oštri rubovi zuba, loše postavljene krunice ili plombe te pušenje... Obično se radi o bezbolnoj pojavi, a javlja se u obliku bijelih mrlja u ustima ili plaka i može se očistiti. Ovo stanje može biti i simptom neke ozbiljne bolesti, pa bi bilo dobro posjetiti ljekara.

Slomljeni dio zuba

Grickanje leda ili tvrdih bonbona, izlaganje vrućim i hladnim napicima može uzrokovati lomljenje zuba. Ako se radi o malim lomovima, ne morate osjetiti bol, ali sve veće od toga sa sobom donosi i bol te moguće trajno oštećenje zuba. Savjet je da posjetite stomatologa.