navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Jednostavna priprema

Puno zdravije varijante: Sedam domaćih preliva koji zamjenjuju majonezu

Majoneza je mnogima omiljen dodatak obroku, ali je mnogi i ne vole zbog njene visoke kalorijske vrijednosti i utjecaja na zdravlje.

Objavljeno: 06.10.2021. u 19:47
get url
text

Ako ste ipak, za zdraviju prehranu, kuhari otkrivaju kako se majoneza potpuno može zamijeniti lakšim prelivima, koji će dati novu notu poznatim jelima.

Ovi ukusni prelivi za salate, jela od mesa i ribe, vrlo se lako pripremaju od jednostavnih i pristupačnih sastojaka.

Sos od pavlake

Potrebni sastojci: 3 kašike maslinovog ulja, 1 kašika limunovog soka ili jabukovog sirćeta, 1 kašičica senfa, 7 kašika pavlake, so i biber po ukusu.

Postupak pripreme:

Dobro izmiješajte ulje, limunov sok, senf, so i biber. Zatim u to umiješajte pavlaku i sos je gotov.

Odličan je uz sve salate u koje se stavlja majoneza. Može se i mazati na sendviče.

Preliv od bijelog luka i jogurta

Potrebni sastojci: 1 šolja jogurta, pola glavice bijelog luka, 5 kašika ulja.

Postupak pripreme:

Ogulite beli luk, propustite ga kroz presu i izmiksajte u blenderu s jogurtom. Zatim dodajte ulje i ponovo izmiksajte. Posolite po ukusu. Možete dodati i začinsko bilje.

Umak od jogurta

Potrebni sastojci: 3 tvrdo kuhana žumanca, 5 kašika jogurta, nekoliko kapi limunovog soka, 3 kašike krem-sira, pola kašičice senfa, so i biber po ukusu.

Postupak pripreme:

Stavite sve sastojke u blender i dobro umutite. Umak je idealan za salate od mesa i povrća.

Sos od kikirikija

Potrebni sastojci: 4 kašike kikiriki putera, 180-200 ml vode, 4 kašike soja sosa, 2 kašike susamovog ulja, 3 kašičice jabukovog sirćeta, 2 kašike usitnjenih sjemenki po želji.

Postupak pripreme:

Pomiješajte u šerpi kikiriki puter sa vodom i pustite da prokuha na laganoj vatri. Dodajte susamovo ulje i promiješajte. Zatim dodajte soja sos i jabukovo sirće. Propržite sjemenke u suhoj tavi dok ne porumene. Dodajte ih u sos.

Krem umak od sira

Potrebni sastojci: 175 g tvrdog sira, 2 česna bijelog luka, 200 g pavlake, muškatni oraščić, so i biber po ukusu.

Postupak pripreme:

Pavlaku stavite u šerpu, zagrijjte na laganoj vatri i dodajte nairendani sir. Nakon pet minuta dodajte ispasirani bijeli luk i prstohvat muškatnog oraščića. Također, dodajte so i biber. Kuhajte još tri minute na tihoj vatri.

Ovaj umak je izvanredan dodatak gljivama i piletini.

Kari sos

Potrebni sastojci: 1 čaša prirodnog jogurta, 1 kašičica karija, 1 nakisela jabuka.

Postupak pripreme:

Ogulite i vrlo sitno isjeckajte jabuku. Odmah je pomiješajte s jogurtom i karijem da ne potamni. Idealan sos za piletinu i povrće.

Preliv pripremljen od krastavaca i sira

Potrebni sastojci: 2 krastavca, 6 kašika pavlake, 200 g mehkog sira, 2 česna bijelog luka, 2 kašičice sjeckane majčine dušice.

Postupak pripreme:

Nairendajte krastavac i lagano iscijedite sok. Dodajte pavlaku, sir, majčinu dušicu i bijeli luk. Sve dobro izmiješajte u glatku smjesu.

search icon
prikaži komentare (0)