open-navfaktor-logo
search
Za Predsjedništvo BiH
Radončić podržao Konakovića, Čović zadovoljan: Hrvati da biraju legitimnog predstavnika
Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, izjavio je za N1 da političari iz susjednih zemalja ne treba da se miješaju u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, ali dodao i da Hrvati treba da biraju svog legitimnog predstavnika. 
12.07.2021. u 13:46
get url
text

- Kako ćemo mi birati hrvatskog člana Predsjedništva na nama je obaveza. Mislim da je u redu da Hrvati biraju svoj legitimnog predstavnika. Vidio sam da je gospodin Konaković (Elmedin Konaković, šef Naroda i pravde) dobio žestoke kritike dijela političke javnosti zato što je rekao da nije u redu da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva i mislim da je Konaković u pravu. Mi to pitanje pokušavamo da riješimo deset godina i uvjeren sam da ćemo ga riješiti - izjavio je Radončić za N1.

Hrvatski član Predsjedništva BiH ne postoji, nije prepoznat u Ustavu i zakonima, kao ni srpski ili bošnjački. 

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine se sastoji od tri člana: jednog Bošnjaka, jednog Hrvata, koji se biraju neposredno sa teritorije Federacije, i jednog Srbina, koji se bira neposredno sa teritorije Republike Srpske. Bošnjaci i Hrvati u RS-u ne mogu glasati za kandidate Bošnjake i Hrvate na listi za Predsjedništvo, a Srbi u Federaciji ne mogu glasati za Srbina. Ovo se, između ostalog, mora promijeniti u procesu izmjena izbornog zakonodavstva jer je tako naložio Evrospski sud za ljudska prava u Strazburu odlučujući u više presuda. 

VEZANI TEKST - Partner za poželjeti: Konakovićeva pjesma na RTRS-u za Dodikove i Čovićeve uši

Članovi Predsjedništva, po važećem Ustavu i zakonima, etnički su Bošnjak, Hrvat i Srbin, ali se ne biraju isključivo glasovima pripadnika naroda iz kojeg i sami dolaze, već glasovima svih građana s pravom glasa u odgovorajućoj izbornoj jedinici. 

Pravo kandidiranja za člana Predsjedništva BiH nemaju pripadnici nekonstitutivnih naroda i to se mora promijeniti u skladu sa presudeom u slučaju "Sejdić-Finci". 

Svi dosadašnji članovi Predsjeništva BiH su izabrani na legalan i legitiman način. Jednakom procedurom, po istim pravilima i važaćem zakonu, izabrani su Željko Komšić i Dragan Čović. Pitanje legitimnog izbora Komšića i općenito legitimnog predstavljanja postavljaju Čović i HDZ. U tome ga podržavaju neki od stranačkih predsjednika, uključujući Konakovića i Radončića. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.