Realizacijom tri projekta Aerodrom Tuzla postaje generator razvoja

Objavljeno: 08.03.17 u 13:26

Ministar trgovine turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona (TK) Mirsad Gluhić i pomoćnik ministra za saobraćaj Nenad Lukanović danas su održali sastanak s direktorom Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifetom Karasalihovićem povodom plana da u 2017. bude prevezeno oko 480.000 putnika, što je značajno povećanje u odnosu na 2016. kada je prevezeno 311.126 putnika.

Aerodrom Tuzla osigurava dodatne prihode FOTO: ARHIV
Aerodrom Tuzla osigurava dodatne prihode FOTO: ARHIV

Sastanak je sazvan kako bi se predstavnici ministarstva upoznali o projektima koji su vezani za neophodno funkcionisanje Međunarodnog aerodroma Tuzla i da bude osigurana neophodna pomoć i podrška ministarstva i Vlade TK radi realizacije navedenih projekata.

U završnoj fazi je izgradnja prilaznih svjetala na Međunarodnom aerodromu Tuzla čime će biti osiguran nesmetan prihvat i otprema aviona i u uslovima smanjenje vidljivosti, te se očekuje skoro razrješenje problema vezanih za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Također, razgovarano je i o kapitalnom projektu rekonstrukcije i proširenja zgrade putničkog terminala koji treba biti realizovan u ovoj godini, a radi stvaranja neophodnih pretpostavki i uslova za prijem i otpremu znatno većeg broja putnika, te o modalitetima finansiranja navedenog projekta i rješavanju imovinsko-pravnih poslova.

Treći i ništa manje značajan projekt koji treba biti realizovan u 2017. je izgradnja carinskog skladišta za avio gorivo čime će u značajnijoj mjeri biti osigurani uslovi za nesmetano funkcionisanje saobraćaja sa Međunarodnog aerodroma Tuzla, te dodatni izvor prihoda.

Realizacija navedenih projekata, otvaranjem novih avio linija u 2017. (16 destinacija), kao i početak primjene ljetnog reda vožnje u znatnoj mjeri će doprinijeti razvoju turizma, te će aerodrom biti generator razvoja, ne samo turizma nego i ostalih privrednih grana, odnosno generator privrednog razvoja Tuzlanskog kantona kao i kompletne Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.