open-navfaktor-logo
search
Zimnica
Recepti bez konzervansa: Pripremite turšiju, umak, ukiselite zeleni paradajz
Iako se danas svježe i konzervirano voće i povrće može naći u trgovinama tokom cijele godine, priprema zimnice još uvijek je duboko ukorijenjen običaj u našim krajevima
20.10.2019. u 12:28
get url
text

Zimnica je zaliha hrane koja se još od davnina ostavlja za zimu kada nam svo voće i povrće nije dostupno.

Iako se danas svježe i konzervirano voće i povrće može naći u trgovinama tokom cijele godine, priprema zimnice još uvijek je duboko ukorijenjen običaj u našim krajevima.

Osim što je hranjivo, ukiseljeno povrće, je prema riječima nutricionista, iznimno zdravo ako se priprema bez konzervansa.

- Zimnica je garant pravilne i zdrave prehrane koja neće pospješiti nakupljanje suvišnih kilograma. Sos-paradajz, kisele salate, ajvar, cvekla, tikva, džemovi bez dodanog šećera, kiseli kupus, koji je dokazani prirodni probiotik, najbolja je preporuka za zdravu zimsku hranu. Treba pripaziti na izbor masnoća i birati domaće maslo i maslinovo ulje - izjavila je ranije za Faktor dr. Safija Softić- Namas, urednica portala Dobre kalorije i bloga Doktorica sa oklagijom.

Ako još niste pripremili zimnicu, evo tri recepta koji će vam dobro doći tokom hladnih mjeseci.

Domaća turšija

Potrebni sastojci: 2 kg karfiola, 2 kg paprika, 2 kg mrkve, 2 kg sitnih krastavaca (kornišoni), 2 kg zelenog paradajza, malo ljutih papričica (po želji), veza peršuna, veza celera, biber u zrnu.
Preliv: 10 l vode, 300 g soli, 200 g šećera, 200 ml esencije, 10 g vinobrana.

Postupka pripreme:

Izabrati zdravo i lijepo povrće.  Povrće dobro oprati u hladnoj vodi, karfiol odvojiti na manje komade - cvjetiće, mrkvu po želji presjeći na polovine ili četvrtine ukoliko je krupnija, pa redati u pripremljenu posudu.

Za pripremu zimnice najbolje je koristiti staklene tegle, iako se danas u ponudi mogu naći i razne plastične posude.

Pripremljeno povrće redajte naizmjenično tako da u svakom redu bude paprike, paradajza, mrkve, karfiola, kornišona, list peršuna, list celera i bibera u zrnu.

Povrće redajte do vrha posude. Na vrhu posude staviti plastičnu ,,pahuljicu,“ da povrće ne bi kasnije plivalo po površini.

Za preliv pripremite 10 l vode, dodajte so, šećer, esenciju i vinobran, sve dobro promiješajte i ostavite nekoliko sati da se svi sastojci rastvore u vodi i dobro sjedine.
Pripremljeni preliv sipati preko naredanog povrća, voditi računa da povrće bude dobro pritisnuto da ne ,,ispliva,, na površini vode.

Povrće mora biti ispod nivoa preliva.

Posudu dobro zatvorite i ostavite na hladno mjesto. Nakon desetak dana provjerite da li je upotrijebljena količina soli dovoljna, ako želite dodati soli, tečnost pažljivo odlijte u drugu posudu i nakon toga vratiti ponovo u posudu sa turšijom, da bi količina soli bila svuda jednako raspoređena.

Nakon 20 do 30 dana turšiju može konzumirati.

Umak od paradajza

Potrebni sastojci za oko pet velikih tegli: 3 kg paradajza, 500 g crvene paprike, bijelog luka po želji, 2 ljute feferone, oko 2 kašike soli, 2 dcl ulja,
šaka svježih listova bosiljka, 2 kašike sirćeta.

Postupak pripreme:

Paradajz, papriku, bijeli luk i feferonu operite i narežite na manje komade, pa sve skupa stavite u veliki lonac.

Lonac stavite na ringlu i pustite da kuha 45 minuta, povremeno miješajući. Nemojte dodavati vodu, paradajz će pustiti svoj sok.

Ringlu isključite, pa skuhano povrće usitnite uz pomoć štapnog miksera.

Usitnjenom povrću dodajte so, ulje, listove bosiljka i sirće. Sve zajedno ponovno vratite na ringlu i kuhajte do željene gustoće. Kada dostigne gostoću koju želite, isključite ringlu, kratko promiješajte i ostavite da odstoji minutu-dvije.

Za to vrijeme dok se umak kuha, rernu zagrijte na 100 stepeni Celzijusa, operite tegle.

U jednu dublju tepsiju ulijte malo vode da pokrije dno, oprane tegle poslažite u tepsiju, pa je stavite u rernu i ostavite da se steriliziraju.

Tegle izvadite vani kad na njima više ne bude kapljica vode (to je otprilike oko pet minuta).

Umak čuvajte na tamnom i prohladnom mjestu.

Kiseli zeleni paradajz

Potrebni sastojci: zeleni cherry paradajz, ljuti feferoni, bijeli luk, lovorov list, biber u zrnu, list celera, 500 ml vode, 250 ml sirćeta, 2 kašike soli,
2 kašike šećera.

Postupak pripreme:

Zelen paradajz operite i ako je krupan isijecite na četvrtine.

U veću šerpu staviti vodu, sirće, šećer, so, biber u zrnu, lovorov list i pustite da prokuha.

U tegle stavite paradajz, ljute papričice, bijeli luk (cijele česne) i list celera.

Tegle stavite u tepsiju, sipajte vrući preliv, pa ih ostavite da se ohlade.

Po potrebi dodajte još preliva, zatvorite tegle i ostavite ih na hladnom mjestu.

Jednom, kad otvorite teglu, čuvajte je u frižideru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.