open-navfaktor-logo
search
Nije samo kotizacija...
Sa BHRT-a pojasnili može li Dubioza samostalno na Eurosong: Moraju predstavljati državu, učestvuju samo javni servisi
Pokrenuta je peticija da Dubioza kolektiv učestvuje na Euroviziji kao predstavnik onih koje niko ne predstavlja.
03.03.2023. u 13:22
get url
text

- Predstavnika na evropskom takmičenju ove godine neće imati Crna Gora, Makedonija, Bugarska, Slovačka, Mađarska i Turska, kao ni Bosna i Hercegovina, koja zbog nepodmirenih dugova prema Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU) već sedam godina ne učestvuje na Eurosongu - navodi se u pojašnjenju za potpisivanje peticije.

Članovi Dubioze zamolili su fanove da daju svoj glas kolektivnom zahtjevu da EBU omogući Dubiozi kolektiv trominutni nastup i predstavljanje nepredstavljenih.

- Dubioza kolektiv svirat će pod zastavom apsurdistana. Dubioza kolektiv se ne želi takmičiti, već želi učestvovati - navode iz našeg popularnog benda.

Cijelu situaciju pojasnila je Lejla A. Babović, rukovodilac Odjela međunarodnih poslova BHRT-a i dugogodišnja šefica delegacije naše zemlje na Eurosongu.

- U skladu sa pravilima Evropske radiodifuzne unije, to je nemoguće. Na Eurosongu mogu učestvovati samo javni servisi koji su članovi EBU-a. U ovom slučaju to je BHRT. Oni bi predstavljali apsurdistan i iza njih nema ko da stoji i da garantira sve uvjete koje moraju ispuniti u skladu sa pravilima EBU-a i ugovorom koji oni potpišu. Kada se učestvuje na Eurosongu, to nije samo platiti kotizaciju i otići negdje na finale. To je puno drugih obaveza koje garantira javni servis, kako finansijski, tako i svojim članstvom u EBU-u, da će sve obaveze koje preuzmu biti ispoštovane – kaže za Faktor Lejla A. Babović.

Lejla A. Babović

Ona kaže da će pratiti dalja dešavanja oko peticije, ali ponavlja...

- Mislim da je to nemoguće. Ukoliko žele učestvovati na Eurosongu, moraju pronaći zemlju koju žele predstavljati. Često su muzičari znali aplicirati u San Marino ili Monako i predstavljati te zemlje ako su imali dobru pjesmu i ako bi se uspjeli dogovoriti sa javnim servisima tih zemalja. Kada je u pitanju BHRT, svi znaju da smo godinama u teškoj situaciji i tako će biti dok ne riješimo svoje finansijsko-statusno pitanje. Dok se ne riješi pitanje finansiranja javnih servisa na nivou Bosne i Hercegovine. Dok se ne počne poštovati zakon koji imamo, teško da ćemo se uspjeti vratiti na tu show scenu Eurosonga. To više nije muzička scena, nego sve ostalo osim muzike – kaže na kraju Lejla A. Babović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.