open-navfaktor-logo
search
Programi
Sarajevo Film Festival: Za Srce Sarajeva takmičit će se 17 TV serija, nastavljena i saradnja s BH Telecomom
Objavljene su nominacije TV serija koje će se naći u konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva 28. izdanja Sarajevo Film Festivala.
10.06.2022. u 12:24
get url
text
get url
text

Stručni žiri sastavljen od više od 400 filmskih profesionalaca iz regije, ove je godine u konkurenciju za nagrade uvrstio 17 serija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Slovenije.

Serije koje su nominirane za nagrade Srce Sarajeva za TV serije su: "Advokado", "Besa 2", "Blok 27", "Crna svadba", "Čudne ljubavi", "Dolina rož", "Kljun", "Leninov park", "Lud, zbunjen, normalan", "Močvara 2", "Mrkomir I", "Nečista krv", "Područje bez signala", "Složna braća", "Ubice mog oca 5", "Šutnja" i "Vrijeme zla".

Sarajevo Film Festival nagrade za serije je uspostavio prošle godine, s ciljem promocije i odavanja priznanja najkvalitetnijim regionalnim televizijskim serijama prikazanim u proteklih godinu, te poticaju njihovog međunarodnog plasmana.

Ove godine kategorije nagrada su proširene. Nagrade Srce Sarajeva za TV serije bit će dodijeljene u dvije kategorije: za dramske serije i za komedije. U kategoriji dramskih serija, dodjeljuje se 8 nagrada: za najbolju dramsku seriju, najbolju glavnu glumicu, najboljeg glavnog glumca, najbolju žensku epizodnu ulogu, najbolju mušku epizodnu ulogu, za zvijezdu u usponu, za najbolju režiju (za epizodu) i za najbolji scenarij (za epizodu).

Detalj s pres - konferencije: Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma, i Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala

U kategoriji komedija dodjeljuje se 6 nagrada: za najbolju komediju, najbolju glavnu glumicu, najboljeg glavnog glumca, za Zvijezdu u usponu, najbolju režiju (za epizodu) i za najbolji scenarij (za epizodu).

Ceremonija dodjele nagrada u kategoriji TV serija bit će održana na 28. Sarajevo Film Festivalu, koji se ove godine održava od 12. do 19. augusta.

Dodjela nagrada za TV serije održava se pod pokroviteljstvom BH Telecoma, kompanijom sa kojom Sarajevo Film Festival nastavlja saradnju i sljedeće tri godine.

- BH Telecom je od samog početka prepoznao Sarajevo Film Festival kao projekat s jasnom vizijom. Vjerujem da će Festival i ove godine, kao i do sada, značajno doprinijeti imidžu naše države, razvoju regionalne filmske industrije, te imati vrlo pozitivne turističke i ekonomske efekte za Sarajevo i BiH. Saradnja BH Telecoma sa Obala Art Centrom, kao što je javnosti poznato, je od početka proširena u dijelu zajedničke realizacije projekata iz oblasti kinematografije ali i pokroviteljstva nove takmičarske kategorije "Srce Sarajeva za TV serije".

I ove godine smo generalni sponzor te kategorije, a od iduće godine ćemo biti dio projekta kao učesnici u takmičarskom dijelu sa našim serijama. Kako smo već ranije najavili, BH Telecom planira investirati 25 miliona KM u produkciju audio-vizuelnog sadržaja, od čega je već 7 miliona uloženo u realizaciju snimanja serija sa domaćim producentskim kućama i bh. rediteljima te dodatnih 18 miliona je osigurano kroz kontinuirani javni poziv BH Content Lab-a - kazao je Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.