Saša Janković za Faktor: Vučić pali nacionalističke vatre pa ih gasi da bi ispao "faktor stabilnosti"

Objavljeno: 14.11.17 u 14:53 Autor: N. P.

Izmišljena izjava člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o priznavanju Kosova je, smatra kandidat za predsjednika Srbije na prošlim izborima i predsjednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković, iskorištena kao povod za još jednu lažnu krizu iza koje stoji Aleksandar Vučić.

Saša Janković FOTO: SASAJANKOVIC.RS
Saša Janković FOTO: SASAJANKOVIC.RS

Tu će krizu, dodaje, lažno rješavati upravo Vučić, dok će teme od značaja za život građana, kao što su povećanje poreza u Beogradu, sve veći i nepodnošljiviji troškovi života, smanjivanje budžeta za obrazovanje, pad rejtinga SNS-a i slične, gurati pod medijsku blokadu.

- Radi se o vještačkom zaoštravanju retorike kako bi ljudi govorili - ne pitaj ništa, samo da nas opet u rat ne gurnu. Šalje se i poruka međunarodnoj zajednici: ne pitajte nas za krađu i korupciju, krađu izbora, gušenje vladavine prava, gašenje medija i rušenje institucija, vidite da ovdje za čas može da bukne, a samo mi možemo to da spriječimo (jer mi tu vatru i potpirujemo). Samo tako, političari koji su stvorili i koje je stvorio ratni konflikt 90-ih i danas mogu da budu aktuelni – kazao je Janković za Faktor.

Uznemirujući naslovi i napisi vladinih službenih tabloida koji uvijek prate ovakve lažne krize, smatra Janković, služe da zastraše ljude i raspale nacionalističke vatre koje će čovjek koji je na nepoštenim izborima prisvojio i predsjedničku funkciju kao "odgovoran političar" onda gasiti da bi ispao "faktor stabilnosti".

- Već smo jednom to gledali. Nećemo, uvjeren sam, u Srbiji čekati da se isti film opet završi do kraja – poručio je predsjednik PSG-a.

Janković ističe da je u kontaktu sa drugim političarima iz regiona, koji budućnost vide u iskrenoj saradnji zemalja, a ne manipulaciji strahom od rata.

- Produbićemo iskrenu političku saradnju, pokazati da niko ne može da nas ucenjuje konfliktom, da su stvarni mir i bezbjednost mogući odmah i sad. Sve naše ratne političke profitere stavićemo na stranu, pokrenuti normalan život i vratiti spokoj na Balkan – zaključuje Janković.

VEZANI TEKST - Urednica u beogradskom listu Danas za Faktor: Vučić ide u NATO, zato se spinuje Izetbegovićeva izjava u Srbiji