open-navfaktor-logo
search
Trajalo duže od dva sata
Sastanak predstavnika KCUS-a i Vlade KS: Bilo je žustro, prvo pismo anesteziologa ne postoji, Forto traži ulazak inspekcije u bolnicu
Predstavnici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na čelu sa generalnom direktoricom prof. dr. Sebijom Izetbegović i predstavnici Vlade Kantona Sarajevo, na čelu sa premijerom Edinom Fortom i ministrom zdravstva Harisom Vranićem, razgovarali su jutros na temu uvjeta rada i načina tretmana i liječenja osiguranika Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.
05.04.2021. u 11:47
get url
text

Vranić je nakon sastanka novinarima kazao da je sastanak trajao duže od dva sata i da je "na momente bio jako žustar". 

- Došli smo do nekih zajedničkih stavova, ali nismo došli do zajedničkih zaključaka. KCUS nije prihvatio naš zaključak za koji smatramo da je apsolutno ispravan. Oni su imali zaključak koji je nama bio potpuno neprihvatljiv. Mislim da se u narednom periodu mora uspostaviti daleko bolja komunikacija sa KCUS-om i da se on mora na neki način vratiti u pravne tokove i prestati biti zatvorena tvrđava unutar zdravstvenog sistema KS - izjavio je Vranić. 

{$galerijaFotografija}

Forto je kazao da je iz Vlade KS "kada je u pitanju korištenje spornih respiratora" (nabavljenih preko Srebrene maline, op. a.) zatraženo da se formira stručno tijelo koje bi formiralo Federalno ministarstvo zdravstva i Vlada FBiH u koje će ući predstavnici svih suosnivača, kako bi "utvrdili činjenice za koje predstavnici KCUS-a tvrde da su istinite".

- Trebaju to utvrditi na licu mjesta uz dokumentaciju, fotodokumentaciju, intervjue sa onim doktorima koji su potpisnici dopisa. Dvije su stvari dovedene u pitanje. U medijima su objavljena dva pisma. Oni tvrde da jedno pismo ne postoji. I to je uredu, ako oni to tvrde. To je ono prvo objavljeno pismo. Za drugo pismo tvrde da postoji i da to nije pismo, nego dopis - interna komunikacija. To je pismo koje su potpisali anesteziolozi. To je ono pismo u kojem se na prvoj tački problematiziraju navedeni respiratori. Mi smo tražili da Federalna zdravstvena inspekcija uđe u KCUS i utvrdi stvarno stanje, oni su to odbili. Sve naše pokušaje da institucionalno djelujemo u ovom slučaju zbog uznemirenja javnosti, uz zahtjev da mi potpišemo zaključak da je sve bilo po zakonu i ispravno, što mi u ovom trenutku nismo mogli uraditi - rekao je između ostalog Forto. 

Edin Forto, Haris Vranić 05.04.2021
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.