Savez općina i gradova FBiH ogorčen Nacrtom zakona o koncesijama

Objavljeno: 14.09.17 u 13:22

U organizaciji Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine u srijedu je u Sarajevu održana Javna rasprava o Nacrtu zakona o koncesijama na kojoj su prisustvovali predstavnici iz trideset jedinica lokalne samouprave.

Ejubović: Jedinice lokalne samouprave nisu ni predviđene kao koncesionari ovim nacrtom zakona
Ejubović: Jedinice lokalne samouprave nisu ni predviđene kao koncesionari ovim nacrtom zakona

Nacrt zakona o koncesijama prethodno je razmatran na sjednici Komisije za imovinska pitanja, prostorno uređenje, stambeno-komunalne djelatnosti i zaštitu životnog okoliša, kao i na sjednici Predsjedništva Skupštine Saveza.

Predsjednik Predsjedništva Skupštine Saveza Hamdo Ejubović naglasio je da su lokalne zajednice potpuno obespravljene predloženim nacrtom kako po pitanju nadležnosti, tako i u pogledu finansijske koristi i vršenja nadzora, priopćeno je iz Saveza općina i gradova FBiH.

Alma Pinjić, predsjednica  Komisije za imovinska pitanja, prostorno uređenje, stambeno-komunalne djelatnosti i zaštitu životnog okoliša nakon analize pojedinih odredaba nacrta tvrdi da jedinice lokalne samouprave nisu uopće predviđene kao potencijalni koncesori.

Sudionici rasprave složili su se da ne podržavaju predloženi Nacrt zakona o koncesijama, jer je i suštinski i formalno pogrešno postavljen, nedorečen, neprecizan i neusuglašen s određenim zakonima kao što su Zakonom o stvarnim pravima i dr.

S obzirom na činjenicu da je Predstavnički dom Parlamenta FBiH na 22. redovnoj sjednici, održanoj 14. juna ove godine, usvojio Nacrt zakona o koncesijama te odredio javnu raspravu u trajanju od 90 dana. Uskoro se očekuje njegovo razmatranje i na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, zaključeno je da Savez općina i gradova Federacije BiH u što skorijem roku objedini sve primjedbe svojih članica i dostavi ih nadležnim organima na razmatranje.