Savjet stručnjaka: Kako klima-uređaj pripremiti za ljeto

Objavljeno: 19.05.17 u 22:50

Glavni uzrok loše kvalitete zraka u klimatiziranim prostorima je slabo, a ponekad i nikakvo čišćenje, odnosno održavanje klima - uređaja.

Klimu je potrebno čistiti  FOTO: ILUSTRACIJA
Klimu je potrebno čistiti FOTO: ILUSTRACIJA

Kod velikog broja korisnika ovog aparata, zbog neupućenosti, preovladava mišljenje kako ih ne treba čistiti i dezinficirati, već da je dovoljno samo redovno prati filtere.

Tek kada se u klimatiziranim prostorima počnu osjećati nelagodno, kada se iz klima uređaja osjeti neugodan miris, ili kada uređaj ne hladi dovoljno, za pomoć se obraćaju serviserima.

Prema riječima Adnana Idrizovića iz EUROCAM-a, firme koja se bavi ugradnjom i servisiranjem klima-uređaja, malo je onih koji su upoznati sa opasnostima koje prijete od prljavih uređaja, pa su serviseri rijetki u njihovim domovima.

- Prije početka sezone hlađenja potrebno je pozvati ovlaštenog servisera da pregleda uređaj i izvrši kompletno čišćenje i dezinfekciju unutarnje jedinice klime - naglašava Idrizović.

Ako se klima-uređaj ne čisti barem jednom godišnje, a u poslovnim prostorima i češće, aparatu se, kaže Idrizović, znatno smanjuje kapacitet, on troši više električne energije i postaje potencijalni rasadnik bakterija, plijesni i gljivica u prostoriji, što može postati izvor raznih alergija i drugih oboljenja.

Korisne savjete pogledajte na Coolstyleu.