Savjeti sarajevskog frizera Elvira Bajrića: Kako zaštititi kosu na plaži i tokom vrelih mjeseci

Objavljeno: 31.05.17 u 22:10 Autor: A. S.

Sunčevi zraci ne štete samo koži, nego i kosi, koja je nakon dugostrajnog izlaganja UV zracima, sklona pucanju, tjeme postaje suho, pa se ljušti, a boja dlake poprima blijedu nijansu. 

Zbog toga veoma je važnu, kažu frizeri, u vrijeme boravka na moru, ali i tokom cijelog ljeta, koristiti proizvode za njegu kose sa zaštitnim faktorom, jer je to po njima temelj svakodnevne njege vlasi u toplim mjesecima.

- Danas velika većina proizvoda za njegu kose sadrži zaštitne faktore od ultraljubičastog zračenja, pa bez jedne takve bočice ne bi trebalo polaziti na more. Dakle, kao što kožu namažete kremom prije odlaska na plažu, tako i kosu treba naprskati preparatom sa UV zaštitom. Još jedan problem sa kojim se susreću djevojke i žene, naročito sa dugom kosom, je - kako je počešljati nakon kupanja u moru, pogotovo ako je pustite da se osuši, a ne odete odmah pod tuš. Zbog velike količine soli to je vrlo često zahtjevan posao. U tom slučaju preporučio bih vodeni kondicioner koji je učinkovit kod raščešljavanja kose. Posebno je dobar za djecu čija kosa manjka proteinima - kaže poznati sarajevski frizer Elvir Bajrić.

Šalovi, marame i kape poželjni su dodaci koji mehanički štite kosu od štetnog utjecaja UV zraka, a kako ističe naš sagovornik, obavezno ih je nositi ako se izlažete suncu u periodu od 11 do 16 sati.

- Posebnu pažnju kosi treba posvetiti ako se kupate u bazenu zbog velike koncentracije hlora. Hlor zaista šteti svakoj kosi, ali ipak najviše ofarbanoj. Zbog toga bi je, prije ulaska u bazen trebalo oprati vodom iz tuša, a potom nanijeti zaštitno ulje koje će spriječiti promjenu boje - ističe Bajrić.

Sarajevski frizer ističe kako bi, zbog kvalitete i bujnosti dlake, naročito tokom ljeta, svaka žena trebala mjesečno šišati vrhove.

Stručnjaci za frizuru tokom ljeta svima savjetuju da kosu peru blažim šamponima, jer će jaki preparati dodatno isušiti dlaku. Dubinski balzami kao i maske nakon pranja najvažniji su korak u hidrataciji kose.

- Nisam baš pobornik kućanskih preparata, koji se u vidu maski, stavljaju na kosu. Radije bih svima preporučio da vode računa o zdravoj prehrani, jer se ono što stavljamo u tanjir itekako vidi i na našoj kosi. Dakle, jedite puno svježeg voća i povrća, ribe, maslinovog ulja, orašastih plodova, pa će i kvalitet kose sigurno biti puno bolji – poručio je Bajrić.