Sberbanka: Upravljat ćemo Agrokorom i neke dijelove prodati

Objavljeno: 18.03.17 u 14:12

Predstavnici Sberbanke prvi put su se javno oglasili o svojim planovima s Agrokorom.

Rusi bi prodali sve što nije dio temeljnog biznisa FOTO: Arhiv
Rusi bi prodali sve što nije dio temeljnog biznisa FOTO: Arhiv

- Sberbank i drugi glavni kreditori hrvatskog koncerna Agrokora naći će se kako bi razmotrili postavljanje svojih predstavnika u upravljačka tijela Agrokora - izjavio je za američku agenciju Bloomberg Maksim Poletajev, prvi zamjenik direktora Sberbanke.

Kreditori zahtijevaju kontrolu trenutnih operacija i žele dobiti mogućnost "promptno reagirati na promjene".

Prvi korak održavanje likvidnosti

- Želimo napraviti strukturu unutar zakonskih okvira, a koja bi zadovoljila glavne kreditore - pojasnio je Poletajev. Glavni dioničari potvrdili su da su spremni razgovarati o prijedlozima, navodi Bloomberg.

- Ne želimo preuzeti kompaniju i tu opciju uopće ne razmatramo - izjavio je Poletajev. Bloomberg nadalje izvještava da Sberbanka i ostali glavni kreditori pripremaju plan za likvidnost Agrokora u sljedeća tri mjeseca, koji bi trebao biti odobren do utorka.

- Još ne mogu procijeniti koliko će dodatnog novca biti potrebno, ali pretpostavljam da bi cifra mogla biti značajno smanjena nakon razgovora s glavnim dobavljačima i kreditorima - rekao je Poletajev.

Sberbank je angažirao uglednu revizorsku kuću Deloitte kako bi dala svoju procjenu poslovnog plana koji se priprema, ali i procjenu svake operativne kompanije unutar koncerna kao i grupe u cjelini.

- Želimo shvatiti zašto je kompanija s tako stabilnim rezultatima i rastom koji je imala u prošlosti dovedena u krizu likvidnosti, zašto je kršila ugovore i imala problema s dobavljačima - kazao je Poletajev.

- Najhitniji problem je likvidnost, a čim ga riješimo, Sberbank će biti spreman razmotriti mogućnost dugoročnog restrukturiranja duga Agrokor grupe - dodao je ruski bankar.

- Vjerojatno će biti razumno prodati neku imovinu koja nije dio temeljnog biznisa i istovremeno krenuti u potragu za investitorom s velikim iskustvom u industriji, koji bi bio prihvatljiv kreditorima kao i trenutnim dioničarima. Sberbank je spreman biti Agrokorov savjetnik u toj potrazi - zaključio je Poletajev.

Kreditori preuzimaju kontrolu

Ivica Todorić na pragu je gubitka kontrole nad kompanijom, ispričali su povjerljivi izvori za ugledni Bloomberg. Najveći kreditor, Sberbank, u privatnim razgovorima s Todorićem traži da on prepusti kontrolu kreditorima tokom pregovora o restrukturiranju.

Ruska banka, kažu izvori koji su tražili da ostanu anonimni zato što su to sve povjerljivi razgovori, pregovara s ostalim kreditorima kako bi potpuno promijenili upravu kompanije u zamjenu za refinansiranje dugovanja i nastavak rada velikog koncerna. Pregovori su još uvijek u toku i konačna vlasnička struktura još uvijek nije finalizirana.

Moskovski Sberbank odobrio je kredit od 100 miliona eura Agrokoru ranije ovog mjeseca, a trenutno pregovaraju o posuđivanju dodatnih 200 miliona eura. U pregovore o restrukturiranju Agrokora uključena je i hrvatska Vlada, prenose isti izvori.

Agrokor je najveća kompanija na području bivše Jugoslavije i najveći privatni poslodavac u Hrvatskoj te predstavlja oko 15 posto hrvatskog BDP-a. Todorić je osnovao Agrokor davne 1976. i doveo ga je do ogromnog prodajnog konglomerata koji se prostire na teritoriju čitave bivše Jugoslavije.

Ivica je vlasnik oko 95 posto čitavog konglomerata, a u upravljanju mu najviše pomaže troje odrasle djece. Otkako je Hrvatska ušla u Evropsku uniju 2013. Agrokor se suočavao sa sve većom konkurencijom.

Koncern duguje više od dvije milijarde eura dobavljačima, a u ljeto 2018. mora otplatiti više od 500 miliona payment in kind (PIK) kredita uzetog za finansiranje preuzimanja slovenskog Mercatora. Bilo je to najveće preuzimanje na Balkanu i označilo je vrhunac širenja Agrokora, a taj kredit Agrokor mora platiti naredne godine.

Tim dugovanjem se ovih dana trguje za 25 centi po euru što predstavlja blagi porast posljednjih dana. Tristotinjak miliona eura Agrokorovih obveznica dolazi u maju 2019. godine na naplatu i trenutno se njihova cijena kreće oko 70 centi po euru.

Sberbank je već pozajmio Agrokoru oko milijardu eura i zajedno s VTB Bankom ruski kreditori drže više od trećine Agrokorovog ukupnog dugovanja.