open-navfaktor-logo
search
Visoki predstavnik u BiH
Schmidt: Ne namjeravam hapsiti Dodika, pokazao sam žuti, a ne crveni karton
Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, rekao je da je mjesecima ukazivao da je potrebno da se postigne dogovor u saglasnosti sa odlukama Ustavnog suda i Dejtonskog sporazuma u vezi sa državnom imovinom.
14.04.2022. u 13:16
get url
text

- Pošto je bio napravljen korak, bio sam u situaciji da sam morao da pokažem ne crveni već žuti karton. Taj karton znači ostaješ u igri, ali moramo da razgovaramo o ponašanju i perspektivama - objasnio je Schmidt zašto je nedavno koristio bonska ovlaštenja.

Na novinarsko pitanje da li bi se sastao sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, odgovorio je "u svako doba".

- Niko ne želi da uzme nešto od Republike Srpske ili srpskog naroda u RS-u. Potreban je razuman pristup. Spreman sam da tome dam svoj doprinos. Mislim da sam poznat kao neko ko ne nameće odluke, već sam jedino naredio da treba da "otvorimo igru" i da molim sve da dođu i igraju - rekao je on.

Komentirajući da li namjerava da svrgne Dodika, kazao je da je čuo da postoje glasine da neko želi da ga hapsi.

- To je glupost. Mogu mu garantovati da nemam namjeru i neću preduzeti ništa čime bih mu ograničio slobodu rada i kretanja. Ali očekujem da možemo da se vratimo za pregovarački sto. Ne možete tražiti dijalog i imati samo monolog. Imam utisak da je Dodik prijatelj monologa. Vratite se i zaustavite vrijeđanje bilo koga, bilo gdje. Vratimo se temi - kazao je Schmidt.

Govoreći o razgovoru koji je danas imao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao je da su razgovarali o brojnim stvarima, ali da ne želi da govori o detaljima.

- Moj utisak je da svi u Evropi treba da shvate da je Srbija veoma važna zemlja posebno u ovo doba. Kandidatura za članstvo Srbije u EU je veoma važna. Lično bih želio da vidim Srbiju kao dio evropske zajednice - rekao je Schmidt u intervjuu Tanjugu, prenose Nezavisne.

Upitan za ulogu Vučića i Srbije u stabilizaciji BiH, ukazao je da svakako ima utjecaja, ali da o stvarima u BiH odlučuju njeni građani, to jest njihovi izabrani predstavnici.

- Kao predstavnik međunarodne zajednice ne želim da preuzimam odgovornost. Odluka je na izabranim političkim predstavnicima građana ili onima koji će biti izabrani u oktobru - poručio je Schmidt.

On je naglasio da u BiH utjecaj nema samo EU, već ima i igrača izvan Unije što čini stvari komplikovanijim.

- Ne vidim da postoji opasnost od rata u BiH, ali vidim da je potrebno da se radi na smanjenju tenzija - naglasio je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.