Petak, 22.01.2021.
h

SDP-ov Suljkanović obilježavao 9.januar, Bošnjake uvjeravao da im je dobro u RS-u

Enes Suljkanović, kadar SDP-a i delegat u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS nije podržao zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS. Međutim, njegov stav o 9. januaru, tzv. danu RS-a, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, nije nikakvo iznenađenje jer obilježavanju ovog datuma prisustvovao je i dok je obavljao funkciju potpredsjednika entiteta RS.

- To je i za mene tradicija i nema razloga da ne prisustvujem takvom događaju. Ja sam se borio na izborima za funkciju koju sada obavljam i bilo bi protivustavno da ignorišem državne praznike - izjavio je Suljkanović u januaru 2011. godine o obilježavanju ovog dana.

Apelacija je bila sporna SDP-ovom čovjeku, ali su je uz delegate Kluba Bošnjaka potpisali dvojica delegata iz reda hrvatskog naroda, Željko Stipić i Mijo Perkunić.

VEZANI TEKST - Nakon što su išli na "rukoljub" Dodiku, SDP se buni protiv osporavanja "dana RS-a"

Godine 2012. Suljkanović je prisustvovao 20. godišnjici entiteta, te nije pokazao nikakvu rezervu naspram godišnjice koju Bošnjaci označavaju kao početak genocida i entičkog čišćenja. Također, bio je gost na slavama, a u Doboju je prisustvovao obilježavanju krsne slave MUP-a RS, u okviru koje je održan i parastos za poginule policajce.

U žižu javnosti dospio je 2012. zbog izjave "da su Bošnjaci u RS-u u povoljnijem položaju od Srba u Federaciji BiH, jer se kod zapošljavanja u tom entitetu mnogo više vodi računa o prijemu u radni odnos nesrpskog stanovništva", a njegova je ocjena i da se bošnjački povratnici ne suočavaju sa bilo kakvim sigurnosnim problemima.

Ove izjave izazvale su tada oštru reakciju Islamske zajednice u BiH, koja je Suljkanovića podsjetila na brojne probleme povratnika u entitetu RS:

- Enes Suljkanović treba odgovoriti Bošnjacima povratnicima da li smatra da sigurnosni problemi nisu verbalni napadi i prijetnje, bacanje bombi i pucanje po bošnjačkim kućama, neotkrivanje ubica Melihe Durić ili Murata Badića?

- Enes Suljkanović treba odgovoriti Bošnjacima povratnicima zašto postrojavanje i marširanje sljedbenika četničkog pokreta ulicama Bijeljine, Vlasenice, Bratunca ili bilo kojeg drugog grada nije sigurnosni problem, dok u isto vrijeme, grb ili zastava Bosne i Hercegovine na tom prostoru izazivaju podozrenje?

- Enes Suljkanović treba odgovoriti Bošnjacima povratnicima da li u povoljan ambijent smatra slučajeve prepravljanja službene dokumentacije u cilju brisanja imovinskih prava Bošnjaka u zemljišnim dokumentima ili sudske presude kojima se obavezuju Bošnjaci da Srbima, kao "savjesnim ulagačima", nadoknade sredstva koja su "uložili" u bošnjačke kuće u periodu dok su u njima bespravno boravili? Sud u Bijeljini je riješio da se Idriz Hujdurović može vratiti u svoju kuću tek kada trenutnim korisnicima isplati 50.000 KM, na ime "njihovih ulaganja".

- Enes Suljkanović treba Bošnjacima povratnicima odgovoriti da li porez na poljoprivredno zemljište, koje su uvele srpske vlasti, kao još jedan od efikasnih načina opstruiranja povratka, spada u povoljan ambijent za Bošnjake? Bošnjacima, koji nisu ni mogli obrađivati svoje zemljište, onemogućen je ulazak u posjed dok ne plate porez. Mustafa Mustafić iz Tokoljaka kod Srebrenice trebao bi na ime poreza platiti 8.000 KM, koliko skoro vrijedi njegova nepokretna imovina.

- Enes Suljkanović treba Bošnjacima povratnicima odgovoriti da li je za njega prihvatljiva i dobra mjera da je od 45.000 povratnika u Podrinje i Posavinu u radnom odnosu 3,35%?

- Enes Suljkanović treba Bošnjacima povratnicima odgovoriti da li i on podržava intenciju sklanjanja Bošnjaka u RS-u u sela i daleko su od društvenih dešavanja? Bošnjaci su istisnuti iz urbanih sredina, u kojima su prije agresije bili većina.

- Enes Suljkanović treba odgovoriti da li je za njega prihvatljivo i podržava li da u ličnoj dokumentaciji velikog broja Bošnjaka u RS-u rubrike vjeroispovijest i nacionalnost ostanu upražnjene ili se Bošnjaci, mimo njihovog znanja i pristanka, upisuju kao Srbi i pravoslavci? Usljed ovakve prakse, broj Bošnjaka i muslimana u službenoj evidenciji ličnih podataka RS-a značajno je umanjen.

- Enes Suljkanović treba odgovoriti povratnicima Bošnjacima zašto u većini škola u RS-u ne postoji organizirano izvođenje nastave iz nacionalne grupe predmeta za Bošnjake. Više od 1.000 bošnjačke djece uči srpski jezik i srpsku historiju. Više od 400 bošnjačke djece u Srebrenici uči da je okupiranje ovoga grada bio otadžbinski pohod Srba i da nije počinjen genocid nad Bošnjacima. To uče djeca roditelja žrtava genocida i koji žive u gradu genocida. U školama u kojima je nastava iz nacionalne grupe predmeta organizirana, te predmete Bošnjacima predaju srpski ili srbijanski nastavnici. U osnovnoj školi u Vlasenici, Bosanski jezik predaje Srbijanka ekavicom. Na pismenim radovima riječi "nena" i druge bosanske riječi nastavnici precrtavaju i ispravljaju u riječ "baka" i uče bošnjačku djecu da je četnički pokret bio antifašistički. U januaru 2012. godine u osnovnoj školi u Jakešu je održana pravoslavna liturgija, škola je krštena- osveštena, na kojoj su morali prisustvovati učenici bošnjačke nacionalnosti.

- Enes Suljkanović treba odgovoriti Bošnjacima zašto Bajram nije neradni dan u školskom kalendaru?

- Enes Suljkanović treba odgovoriti Bošnjacima povratnicima zašto podržava razvijanje podaničke svijesti među Bošnjacima po kojoj je normalno da Srbi imaju više prava u RS-u od ostalih, da Bošnjaci treba da budu zadovoljni ako dobiju minimalna prava i da se navikavaju na obespravljenost? Takva svijest i logika, o kojoj šuti Enes Suljkanović, vrijeđanje, provociranje, omalovažavanje, bacanje staklenih flaša na kuće i džamije pravda se riječima da niko nije poginuo, niti je ranjen.

- Enes Suljkanović treba odgovoriti Bošnjacima koga on predstavlja, čije interese artikulira i koliko koštaju njegova priča i njegovi stavovi?

- Enes Suljkanović može biti šta hoće, ali nema pravo živjeti dodvoravajući se srpskoj politici na račun slobode i časti bošnjačkog naroda, jer Suljkanović treba da zna da je prošlo vrijeme sejda bajramovića, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh