navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Mali trikovi

Šećernu vunu možete napraviti sami kod kuće

Ne morate čekati odlazak na neko mjesto gdje prodaju šećernu vunu da bi uživali u njoj i prisjetili se djetinjstva. Postoji fantastičan način kako da ovu poslasticu napravite u svojoj kuhinji.

Objavljeno: 06.08.2021. u 19:36
get url
text

Prvo napravite stroj za pripremu šećerne vune, a za to će vam trebati veća plastična posuda, komad limenke, bušilica, šaraf i matica. Uz to pripremite čekić i ekser za bušenje rupa na limenci.

Postupak:

Uzmite limenku, izrežite je, obradite i na njoj izbušite rupe pomoću eksera i čekića kako je prikazano u videu. Potom napravite otvor i na sredini poklopca pa u njega stavite dugačak šaraf i maticu pa sve pričvrstite na bušilicu koja će zapravo okretati cijeli mehanizam.

Kad je uređaj kućne radinosti spreman, vrijeme je da u lončiću rastopite šećer uz dodatak vode - omjer šećera i vode je 3:1. (npr. tri velike kašike šećera na kašike vode). Kada se šećer rastopi, spreman je za pripremu šećerne vune.

Smjestite improvizirani uređaj u sredinu plastične posude tako da se nigdje ne dodiruju. Potom uspite otopinu sa šećerom u limenku i uključite okretanje. Ubrzo ćete uočiti tanke niti koje izlaze iz rupica na limenki i skupljaju se na površini posude.

Sve detalje pronaći ćete u ovom videu: