open-navfaktor-logo
search
Studija pokazala
Šest sedmica nakon što su preboljeli COVID-19 fleke na plućima izgledaju kao smrvljeno staklo
Naučnici su otkrili da se pacijenti, koji su zbog COVID-19 završili u bolnici, i sedmicama nakon povratka kući imaju problema sa nedostatkom daha, kašljem i oštećenjima na plućima.
07.09.2020. u 22:35
get url
text

Činjenica da koronavirus na zdravlje pojedinca utječe i nakon što je osoba nominalno preboljela COVID-19 sve više brine zdravstvenu zajednicu.

Čak i one osobe koje su iskusile "blage" simptome tvrde da su ih ti simptomi pratili sedmicama, pa čak i mjesecima nakon što su preboljeli zarazu, piše The Guardian.

Istraživači iz Austrije objavili su preliminarne podatke studije u sklopu koje se pratio oporavak pacijenata koji su hospitalizirani s teškim simptomima COVID-19.

Rezultati su otkrili da su se kod 88 posto pacijenata oštećenja na plućima na CT snimkama mogla vidjeti i nakon šest sedmica od izlaska iz bolnice.

Fleke koje su uočene na plućima nalikovale su smrvljenom staklu. Istovremeno, 47 posto pacijenata patilo je od nedostatka zraka, odnosno imali su poteškoća s disanjem. Nakon 12 sedmica, oštećenja na plućima imalo je 56 posto pacijenata dok je 39 posto teže disalo.

- Osobe koje prežive COVID-19 sedmicama nakon toga imaju poteškoća s radom pluća – kazala je dr. Sabine Sahanic iz Univerzitetske bolnice u Innsbrucku, članica naučnog tima koje je radilo istraživanje. Sahanic, međutim, kaže da se spomenuti pacijenti postepeno oporavljaju.

- Umjereni oporavak može se uočiti tokom vremena - dodala je te naglasila da je potrebno organizirati popratnu njegu za sve osobe koje prebole COVID-19.

Naučni tim je dodao da je evidentno da oporavak od COVID-19 dugo traje, ali i da se kod osoba koje od njega obole ožiljci na plućima ne pogoršavaju vremenom.

Rezultat istraživanja bit će predstavljeni na Međunarodnom kongresu Evropskog društva za disajni sistem.

U sklopu istraživanja pratilo se zdravlje 86 pacijenata, od kojih je 18 bilo na intenzivnoj njezi. Prosječna dob sudionika istraživanja bila je 61 godina, a više od 60 posto bili su muškarci.

Gotovo 50 posto pacijenata bili su ili pušači ili bivši pušači, a 65 posto je bilo pretilo ili je imalo prekomjernu tjelesnu težinu.

Istraživanje je pokazalo da su svi pacijenti imali perzistentne zdravstvene probleme, neovisno o tome jesu li se liječili u intenzivnoj njezi ili u uobičajenim bolničkim uvjetima.

Određeni broj pacijenata je, i nakon 12 sedmica, bio na 80 posto plućnog kapaciteta prosječne osobe.

Istraživači su kod nekih pacijenata utvrdili i oštećenja na srcu, međutim njihovo zdravstveno stanje popravilo se nakon nekog vremena.

Sahanic je rekla da dugotrajne posljedice COVID-19 nisu nužno iznenađenje jer su istraživanja dugotrajnih posljedica SARS-a na organizam pokazale slične rezultate.

Istraživanje još uvijek traje, a završit će se kada prođu 24 sedmice od otpuštanja pacijenata iz bolnice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.