Skandal u Sarajevu: Zašto su roditelji cijeli razred prebacili u drugu školu

Objavljeno: 07.09.17 u 09:21 Autor: M. A.

Početak nove školske godine u mnogim školama širom BiH počeo je burno. Tako su u Kiseljaku i Vlasenici mnogi roditelji, zbog navodne vjerske i nacionalne diskriminacije, odlučili da bojkotoju nasavu, a sudeći prema informacijama koje smo dobili od roditelja iz Sarajeva, početak nastave nije protekao bez problema ni u svim školama u glavnom gradu BiH.

OŠ "Kovačići"
OŠ "Kovačići"

Zbog neslaganja sa odlukama direktorice OŠ "Kovačići" Nađe Pejak, roditelji razreda V3, donijeli su nesvakidašnju odluku, da prebace skoro cijeli razred u drugu školu.

- Dva dana pred početak ove školske godine roditeljima učenika odjeljenja V3 saopćeno je da se njihova učiteljica, koja im je predavala prethodne četiri godine, prebacuje u prvi razred. Ove vijesti saopćila je direktorica OŠ "Kovačići" Nađa Pejak i u isto vrijeme u potpunosti se oglušila na negodovanje roditelja zbog takve odluke. Istovremeno pedagogica škole Merima Balkić poručuje roditeljima koji se ne slažu sa ovom odlukom, da mogu svoju djecu ispisati iz škole. Razlozi koje je direktorica Pejak iznijela, većine roditelja ocijenila je nelogičnim, nepraktičnim i nedovoljnim. Zamjena koju je ponudila za dosadašnju učiteljicu, roditelji nisu prihvatili kao adekvatnu iz mnogo razloga. S obzirom na to da je i u nastavku komunikacije u potpunosti odbijala fer dijalog i ostavila roditelje bez alternative, roditelji V3 odlučili su da ne šalju djecu prvi i drugi dan škole. Tim činom željeli smo ukazati direktorici da ne može, pravdajući to svojom nadležnošću, potpuno samovoljno odlučivati o sudbini naše djece. Direktorica se, prema našem mišljenju, ponijela krajnje nekompetentno i neprofesionalno te smo odlučili, vjerovali ili ne, prebaciti skoro cijeli razred u drugu školu (19 od 23 djece) – pojašnjava za Faktor jedan od roditelja.

Samovolja direktorice?

Dodaje da su roditelje na ovaj čin natjerali stav direktorice i bahata samovolja uz ogromnu dozu arogancije te ignorantski stav prema naporima roditelja da ostvare bar minimum saradnje u iznalaženju nekog boljeg rješenja za nastali problem.

- Odjeljenje V3 (koje su školski organi ocijenili kao najuspješnije po prosjeku i općem uspjehu) više nije dio OŠ "Kovačići", ali mišljenja smo da ovaj skandal ne treba završiti bez pozivanja na odgovornost menadžmenta OŠ "Kovačići" jer iako živimo u apsurd državi, djeca su ipak preveliki zalog da bi se o njima starali pogrešni ljudi – ističe otac jednog djeteta.

Devetnaest učenika bivšeg V3 iz OŠ "Kovačići" preći će u obližnju školu "Grbavica 1", a prema riječima ovih roditelja, u tome im je pomogao direktor Omer Begović i menadžment škole, koji su, kako ističu na najbolji način pokazali da još ima nade u našem osnovnom obrazovanju te njihovu djecu prihvatili i omogućili im da ostanu zajedno kao razred.

- Ne znamo da li je ovo prvi i jedini put u novijoj historiji, da zbog ovakvih razloga cijeli jedan razred mijenja školu, ali bi bilo jako dobro da bar bude posljednji put da se neko na ovakav način poigrava sudbinom naše djece – zaključuju roditelji učenika.

Direktorica škole Nađa Pejak ipak smatra da su roditelji prenaglili, te da nije bilo potrebe za njihovom takvom reakcijom. Pojašnjava da je promjena učiteljice bila potrebna i takva odluka je bila zapravo najbolja za djecu.

- Mi smo u aprilskom roku imali dva odjeljenja prvih razreda. U drugom upisnom roku koji je u augustu nikada nismo imali više od pet prvačića, tako da smo prijavili ministarsvu da imamo dva odijeljenja, radi kadrovskih potreba. Međutim u augustovskom roku, što se do sada nikada nije desilo, došlo je novih 17 učenika, zbog čega smo morali napraviti tri odjeljenja, što znači da za taj razred treba još jedna učiteljica. Ja sam napravila stručni aktiv profesora razredne nastave jer sam mislila da su učiteljice te koje mogu procijeniti potrebe djeteta u skladu sa njihovim godinama. Stručni aktiv čini 14 učiteljica, koje zajedno imaju više od 250 godina radnog staža i predavale su u svim razredima, pa mislim da su one najkompetentnije da procijene potrebe svih učenika. Sve učiteljice i pedagog su procijenili da ne treba primati novu učiteljicu, koja bi nakon konkursne procedure koja bi završila u oktobru, mogla biti smijenjena, već da je bolje spustiti učiteljicu iz petog razreda u taj novi prvi razred – pojašnjava direktorica.

Dodaje da je njihovu odluku potpomogla i činjenica što su skoro svi đaci V3 odjeljenja ranije imali produženi boravak, zbog čega je bilo najlogičnije da im dodijele upravo tu učiteljicu iz produženog boravka.

Bez posljedica i šteta za školu

- S obzirom na to da imaju i najbolji uspjeh procijenili smo da će oni najlakše izdržati tu promjenu. Oni svakako u petom razredu dobijaju i novih pet nastavnika, tako da u tom razredu učiteljica dođe samo kao neki razrednik. Ja sam stvarno htjela da nastupim moralno i fer te sam obavijestila roditelje o ovoj promjeni nekoliko dana prije škole, što u drugim školama čak i ne rade. Pokušala sam im objasniti kako je sve to išlo, međutim u 32 godine radnog staža ja teži roditeljski nisam imala. Nisam mogla da shvatim te roditelje, njihovo lupanje, stolicu je čak jedan bacio... Nikada tako nešto nisam doživjela – priča direktorica Pejak.

Ističe da gubitak jednog cijelog razreda za ovu školu nije problem.

-  Škola neće trpjeti nikakve posljedice, nijedan uposlenik neće ostati bez plaće. U augustu smo i dobili jedno nepredviđeno odjeljenje, tako da to nama na isto dođe – zaključuje direktorica Nađa Pejak.