Međutim, slovenska vlada odlučila je poduzeti ovaj korak, zaključujući iz dokumenta br. Z-103-34 / 2010 da se skine oznaka tajnosti.

VEZANI TEKST - Ovo je dokument o podjeli BiH za kojim traga čitav Balkan, gdje su nove granice

- Posljednjih mjeseci u domaćim i stranim medijima vidjeli smo brojne informacije o takozvanom "non-papiru" koji se pripisuje Republici Sloveniji. Vlada Republike Slovenije nije upoznata s takvim dokumentom, budući da o tome nije raspravljalo, pripremalo ili raspravljalo, niti je to učinilo neko ministarstvo ili vladino tijelo - napisali su u saopćenju za javnost dodajući da je dokument br. Z-103-34 / 2010, od 26. januara 2011., o mogućim daljnjim putovima za uspjeh procesa ustavne reforme Bosne i Hercegovine, objavio je portal 24ur.com. 

- Na temelju odluke Vlade Republike Slovenije, pripremio ju je Milan Kučan u ulozi posebnog izvjestioca za Bosnu i Hercegovinu. Status ovog dokumenta je povjerljiv - zaključili su.

Prema informacijama ovog slovenskog portala, "dokument ne govori o promjeni granica na Balkanu poput one o konačnom raspadu Jugoslavije, koja je nedavno zaokružila i podigla veliku diplomatsku prašinu". To su, piše ovaj portal, dva različita dokumenta.