Snimak koji je ganuo svijet: Izbjeglice majka i kćerka u zagrljaju nakon pet mjeseci

Objavljeno: 28.03.17 u 08:28

Četverogodišnja djevojčica Oumoh koja je izbjegla iz Sjeverne Afrike prije pet mjeseci, sama je bez majke stigla u Italiju, pišu svjetski mediji.

Majka i kćerka srele se na italijanskom aerodromu  FOTO: LA REPUBBLICA
Majka i kćerka srele se na italijanskom aerodromu FOTO: LA REPUBBLICA

Razdvojile su se kada ju je majka ostavila kod prijateljice u Tunisu te se vratila kući po stvari, no prijateljica je s djevojčicom već otišla za Italiju.  Putem su se i razdvojile pa je djevojčica ostala izgubljena i sama. Spašena je na moru, a srećom jedna je starija djevojčica prepoznala na fotografiji pa je policija mogla započeti potragu za majkom.

- Sve bih učinila da je nađem - rekla je majka italijanskim novinarima.

Policija se nadala kako će se majka i kćerka sastati već za Božić, ali nažalost procedura oko izdavanja novog pasoša potrajala je sve dosad.

Nakon mukotrpnog procesa vađenja svih potrebnih papira i dokumenata kako bi socijalni radnici majku doveli u Italiju, njih dvije konačno su se srele na italijanskom aerodromu.

Taj dirljivi trenutak ganuo je mnoge, stoga ni ne čudi što je ova priča već završila na naslovnicama mnogih svjetskih medija.

Djevojčica je za ovo vrijeme, dok je trajala potraga za njenom majkom, boravila u italijanskom centru za izbjeglice, gdje će i u narednom periodu njih dvije stanovati.