open-navfaktor-logo
search
O zahtjevima penzionera
Spahić: Prirodno je da se sve penzije povećaju; Kvesić: I ranije smo predlagali vanredno usklađivanje za sve
Dok predstavnici penzionera u Federaciji danima traže sastanak u Vladi Federacije BiH kako bi predočili svoje zahtjeve, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača se ne oglašava, ne reagira na vapaje penzionera.
07.12.2022. u 07:47
get url
text

Ne odgovara ni na telefonske pozive niti upite novinara.

Traže zvaničnu informaciju

- Drljača je za svoga mandata više vodio računa o svim drugim kategorijama osim o penzionerima i nezaposlenima koji spadaju u socijalne kategorije. Mi ostajemo pri svojim zahtjevima, a to je povećanje svih penzija za 4,35 posto do Nove godine - ponovio nam je Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona.

VEZANI TEKST - Trakić: Tražimo povećanje penzije za 4,35 posto do Nove godine, para ima

Ministar Vesko Drljača se oglušio na naša pitanja o tome da li će biti održan sastanak sa penzionerima, odnosno, da li će se izaći ususret njihovim zahtjevima i penzije povećati za 4,35 posto, koliko traže.

Razgovarali smo sa Kenanon Spahićem, pomoćnikom federalnog ministra za rad i socijalnu politiku u Sektoru za penzijsko i invalidsko osiguranje i međunarodnu regulativu socijalnog osiguranja.

- Zvanične informacije iz kabineta ministra Drljače nema. Iz Ureda premijera FBiH niko ništa ne zna. Iz ureda za informiranje također, niti o održavanju sastanka niti o navodnom prihvatanju tih zahtjeva penzionera. Ali na kraju, penzionere više ne zanima ko je šta rekao, oni traže zvaničnu informaciju i traže sastanak.

Bilo je prirodno i da se kod posljednjeg povećanja penzija povećaju sve, a ne samo najniže. Dolazimo u situaciju da nam najniže penzije sustižu zagarantovane. Nije isto raditi 15 i 40 godina. To je stvar političke procjene i sagledavanje finansijske situacije - govori nam Spahić.

Ko donosi odluku

U Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje su nam potvrdili da novca za povećanje penzija ima.

- Mi smo i ranije predlagali da se sve penzije vanredno usklade za 4,35 posto. Vlada FBiH je ipak odlučila povećati minimalne. Mi ne donosimo odluku o tome - kazao nam je Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIOFBiH, dodajući kako nemaju informaciju o održavanju sastanka sa penzionerima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.