navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
U apoteci košta 144 KM

Sprava koja može biti od pomoći kod COVID-19: Zašto nam je potreban oksimetar i kako ga koristiti

Oni koji imaju neku bolest pluća vjerovatno u kućnoj apoteci imaju i oksimetar.

Objavljeno: 22.12.2020. u 08:33
get url
text

Ako i prije niste čuli za ovu spravu, vjerovatno vam je tokom ove pandemije poznatija njena svrha jer se vrlo često, od pojave koronavirusa, spominje u medijima.

Šta je ustvari pulsni oksimetar i šta on mjeri?

Pulsni oksimetar je mali uređaj koji se pričvrsti na prst ili drugi dio tijela (uho) i mjeri nivo kisika u krvi, a omogućuje i mjerenje otkucaja srca. Procedura je bezbolna i kratka.

S digitalnog displeja štipaljka instrumenta pričvršćenog na prst očitavaju se vrijednosti pulsa i postotak zasićenosti arterijske krvi kisikom. Uređaj mjeri refrakciju svjetlosti za mjerenje zasićenosti hemoglobina kisikom. Ova metoda ovisi o protoku krvi stoga je važno da protok nije oslabljen.

Može li oksimetar pomoći u otkrivanju COVID-19 kod kuće?

Na stranici houstonmethodist.org, dr. Tim Connolly, pulmolog u istoimenoj bolnici, pojasnio je sve šta se mora znati o oksimetru i poveznici s koronavirusom.

Koronavirus ulazi u tijelo kroz respiratorni sistem i tako uzrokuje direktnu štetu plućima kroz upalu disajnog sistema ili pluća, a ta stanja mogu negativno utjecati na prijenos krvi kroz krvotok.

Postoje i slučajevi kada osoba koja ima bolest može imati vrlo niske nivoe kisika, ali inače nema simptoma, što može biti opasno jer ti pacijenti mogu biti puno lošije nego što se čini. Ipak neće svi koji su pozitivni na virus imati problema s nižim nivoom kisika, ima onih kojima će se javiti temperatura, bol u mišićima i problemi s probavom.

Dr. Connolly kaže kako se oksimetar ne bi trebao koristiti kao prvi test kod kuće jer normalan nivo kisika ne znači da ste oslobođeni infekcije.

Moželi se bolest pratiti kod kuće uz pomoć oksimetra?

Dr. Connolly navodi da on može biti dobar alat ako osoba ima blage simptome jer mjerenjem nivoa kisika može se na vrijeme uočiti da ga nedostaje.

Osobe koje su u rizičnoj grupi za ovo stanje su pušači, oni sa plućnim i bolestima srca ili su pretili.

Ako je vaš test na COVID-19 pozitivan, a bojite se da će se razviti simptomi, odmah se posavjetujte sa ljekarom.

Ako se javljaju simptomi poput bolova u prsima, jakom kašlju, vrijeme je da posjetite ljekara.

Kada su rezultati mjerenja oksimetrom opasni za osobu koja ima COVID-19?

Dr. Connolly navodi d a ne postoji jedan univerzalan način koji će potvrditi da su nečija pluća zdrava.

Iako oksimetar može biti dobra pomoć, prije svega morate znati da rezultati mogu ovisiti i o vašem prethodnom stanju, što znači da morate znati kakve su brojke bile kada je u pitanju zasićenje (saturacija) kisikom (SpO2).

Važno je znati kada promjene postaju značajne.

Sp02 koji iznosi 100 posto se klinički ne razlikuje od mjerenja koje iznosi 96 posto.

Kao dobro pravilo ljekar navodi da pacijenti koji imaju COVID-19 moraju biti sigurni da rezultati mjerenja stalno ostaju u rasponu od 90-92 posto ili iznad.

Ako brojka stalno pada, potreban je pregled ljekara.

Šta će utjecati na ispravnost rezultata mjerenja?

Oksimetar može dati i lažne rezultate ako osoba ima problema sa cirkulacijom. Uz to je dobro znati da umjetni nokti, taman lak za nokte mogu poremetiti rezultate.

Ljekar savjetuje da je potrebno oksimetar staviti na najmanje jedan prst na svakoj ruci kako bi se potvrdili rezultati.

Oksimetar možete kupiti u gotovo svakoj bolje opskrbljenoj apoteci, a cijena je 144,80 KM.