open-navfaktor-logo
search
Neizvjesna situacija
Šta ako propadne projekat Blok 7: Kako će FBiH vratiti 214 miliona KM avansa uplaćenog Kinezima
U junu 2020. godine Elektroprivreda Bosne i Hercegovine je uplatom avansa kineskim izvođačima u iznosu 214 miliona KM ispunila i posljednju obavezu po Ugovoru o inženjeringu, nabavci i izgradnji Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, čime su praktično počeli teći svi rokovi za izgradnju u kojoj će učestvovati oko hiljadu radnika, navedeno je na službenoj stranici ovog javnog preduzeća.  
15.09.2021. u 16:28
get url
text

VEZANI TEKST - "Misterija" Bloka 7 vrijednog 1,5 milijardi KM: EPBiH završila pripremne radove, Kinezi traže izmjene ugovora

Prošlo je 15 mjeseci od uplate avansa, a radovi na projektu vrijedni najmanje 1,5 milijardi KM nisu ni počeli. Tek je EPBiH završila pripremne radove za koje je izdvojeno 19 miliona KM.

U međuvremenu se iz posla povukao podizvođač, američka kompanija General Electric, i tako su Kinezi ostali bez ključnih dijelova za elektranu.

Kinezi su zatražili izmjene ugovora na koje ne pristaje Vlada Federacije BiH, odnosno EPBiH.

Šta ukoliko propadne projekat? Kako će FBiH vratiti skoro četvrt milijarde KM? Federalna zastupnica Sabina Ćudić (Naša stranka) smatra da bi procedura u vezi sa povratom novca išla dugo.

- Međunarodna arbitraža trajala bi dugo, godinama i pitanje je kako bi ona završila. EPBiH se hvalila sa uplaćenim avansom novcem poreznih obveznika FBiH, a sada je neizvjesno da li će uopće biti projekta. I prilikom pripremnih radova nije izabrana najniža cijena, odnosno prvorangirani ponuđač - kaže za Ćudić za Faktor.

VEZANI TEKST - Predsjednik NO EPBiH Izet Žigić o Bloku 7 u Tuzli: Nismo za izmjene ugovora sa Kinezima

Izet Žigić, predsjednik Nadzornog odbora EPBiH, smatra da još nije sve gotovo.

- Projekat Blok 7 nije pred propašću. Ne želimo izmjene u ugovoru s Kinezima, o tome smo obavijestili Vladu FBiH i Parlament FBiH. Insistiramo da podizvođači budu iz Evrope - govori Žigić.  

Ipak, šta ako propadne projekat? Hoće li se moći vratiti više od 200 miliona KM?

- Imamo uvjeravanja pravnih stručnjaka da bismo u tom slučaju uspjeli vratiti novac jer smo ispunili sve stavke iz Ugovora - tvrdi Žigić. 

VEZANI TEKST - Vlada TK traži informacije od Elektroprivrede BiH: Kakve će biti posljedice ukoliko ne bude Bloka 7

Prije nešto više od mjesec Vlada Tuzlanskog kantona uputila je otvoreno pismo EPBiH u kojem su zatražili informacije o sudbini Bloka 7.

- Još nismo dobili odgovor iz EPBiH. Naš motiv je bio da se ponudimo kao socijalni partner, da participiramo u iznalaženju rješenja, možda i u finansijskom dijelu. Ovo je zajednički problem države, ali bi negativne posljedice kada su u pitanju električna i toplotna energija najviše osjetili stanovnici TK - kaže premijer TK Kadrija Hodžić i dodaje:

- Ne smijemo se gledati političkim očima. Ovo je, tako da kažem, nadpolitički problem svih nas.

Pokušali smo dobiti komentar i od federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića, ali nam je on u SMS-u odgovorio da je zauzet te da će se javiti kasnije. No, to nije učinio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.