Doručak

Što manje jedete, veće su šanse da se udebljate

Objavljeno: 26.08.2018. u 17:05

Za one koji nisu sigurni koliko kalorija treba unijeti u tijelo doručkom kako bi spriječili debljanje, pobrinuli su se naučnici.

Prema istraživanju objavljenom u American Journal of Epidemiology, što manje jedete za doručak, to je veći rizik od debljanja! Manje od 11 posto preporučenog dnevnog unosa kalorija za doručak može dovesti do debljanja.

Ugrubo, kažu naučnici, tijelo muškaraca treba oko 275 kalorija, a žene 220 za prvi jutarnji obrok. Konzumiranje manje od preporučenog iznosa povezuju s povećanjem tjelesne težine.

Sudionici istraživanja, koji su jeli manje od preporučene količine, narednih su se godina udebljali kilogram i po.

Prema istraživanju, obilnim doručkom unosi se oko 22 posto preporučenog dnevnog unosa, ili 550 kalorija. 

Naprimjer, dvoje jaja na tostu imaju oko 502 kalorije, dok se suhomesnati proizvodi i jaje kreću između 350 i 550 kalorija, zavisno od toga kako je pripremljeno suho meso i servirate li uz to i neki sos.

Naučnici kažu kako je dobro u doručak uključiti povrće poput gljiva i patradajza, kako biste postigli preporučenu brojku kalorija bez posezanja za nezdravom hranom, poput niskokaloričnih žitarica, koje imaju značajan udio šećera.

Izvor:   index.hr

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije