Stomatolog koji je napravio čudo napustio klupu Islanda

objavljeno: 17.07.2018. u 14:23

Heimir Hallgrimsson odlučio je napustiti selektorsku poziciju u fudbalskoj reprezentaciji Islanda.  

Nakon sedam godina na kormilu Islanđana odlučio je prekinuti saradnju sa Fudbalskim savezom Islanda, prenosi Anadolu Agency (AA).

Za vrijeme Hallgrimssona postignuti su najveći uspjesi islandske reprezentacije, koja je u posljednjih četiri-pet godina postala pravi hit u Evropi i svijetu. Prvo je u tandemu sa Šveđaninom Larsom Lagerbackom odveo Island na Evropsko prvenstvo 2016. godine, gdje je skandinavska selekcija stigla do četvrtfinala. Potom je samostalno nastavio voditi reprezentaciju s kojom je izborio još jedan historijski rezultat, plasman na Svjetsko prvenstvo, koje je nedavno završeno u Rusiji.

- Naravno, Helmir je bio naš prvi izbor, jer je prethodnih godina napravio sjajan posao. Islandski fudbal nikada nije bio uspješniji nego u tom periodu i nikada veća pažnja nije bila usmjerena prema nama. Nadali smo se da će Helmir nastaviti saradnju s nama, ali je njegova odluka da napusti reprezentaciju - kazao je Gudni Bergsson, predsjednik FS Islanda.

Hallgrimsson je istakao da se osjeća lijepo i zahvalno što je bio dio izuzetnog timskog duha koji je stvoren u reprezentaciji Islanda.

- Nakon sedam prelijepih godina u FS Islanda odlučio sam da ne nastavim raditi s A reprezentacijom. Čast mi je napustiti reprezentaciju u trenutku kakav je danas. Igrači su na vrhuncu svojih karijera i ostavljam grupu koja je sakupila veliko iskustvo. Dobri rezultati osigurali su nam dobru poziciju u narednih nekoliko godina. Uspjesi i i igre koje smo prikazivali osigurali su nam da svijet poštuje islandski fudbal - rekao je Hallgrimsson.

Osim Islanda 51-godišnji Hallgrimsson vodio je ženske ekipe Hottura i IBV-a, te muški tim IBV-a. Po zanimanju je stomatolog i radi po pola radnog vremena.