open-navfaktor-logo
search
Za zdrav život
Stručnjaci savjetuju: Povremeni post je stil života koji bi svako mogao prigrliti
Kalifornijski ljekari smatraju da bi dijeta koju prakticira sve više slavnih mogla pomoći u prevenciji srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.
27.09.2021. u 10:42
get url
text

Jennifer Aniston i Benedict Cumberbatch neke su od poznatih ličnosti koje su se podvrgnule povremenom postu da bi izgubile višak kilograma.

Radi se o zadržavanju svih prehrambenih navika i preferencija, ali izbjegavanju jedenja izvan perioda kad je dozvoljeno. Najpopularniji je oblik 16:8, u kojem se posti 16 sati u danu, a jede osam. Još jedan režim koji je dosta raširen je normalno jedenje pet dana, a post iduća dva dana.

Kalifornijski istraživači kažu da je ovakav način prehrane bolji i jednostavniji od pukog brojenja kalorija.

- Ljudi koji pokušavaju smršati i nastoje živjeti zdravije bi trebali obratiti pažnju i na to kad jedu kao i na to šta jedu. Ako se jedenje ograniči na određeni raspon sati u danu, rezultati će biti tu bez prevelikog razmišljanja o broju unesenih kalorija i frustracija koje takav sistem može proizvesti. Povremeni post također može poboljšati san i opću kvalitetu života, kao i smanjiti rizik od pretilosti, dijabetesa i srčanih bolesti - izjavio je profesor Ponda, voditelj istraživanja.

Istraživači smatraju da jedenje bez ovakvih ograničenja remeti sinhroniziranost naše probave, što nas dovodi u situaciju veće izloženosti bolestima.

- Povremeni post je stil života koji bi svako mogao prigrliti - smatra profesor Ponda.

Jedna od slavnih osoba koje se kunu u povremeni post, Jennifer Aniston, rekla je da ne jede doručak i pije isključivo tekućine u jutarnjim satima, a pojede nešto tek pred kraj dana. Benedict Cumberbatch je rekao da preferira sistem 5:2, u kojem 5 dana jede, a 2 dana posti. Ovaj režim prehrane uveo je da bi smršao za ulogu Sherlocka Holmesa.

Međutim, naučna i medicinska zajednica i dalje su podijeljene oko toga koliko povremeni post zapravo doprinosi gubitku kilograma jer različita istraživanja daju različite rezultate.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.