Ovu informaciju potvrdio je RTRS-u Savčićev advokat Miodrag Stojanović.

VEZANI TEKST - Iz sudnice: Savčić na RTRS-u i ATV-u negira genocid za koji mu se sudi i citira sramni izvještaj o Srebrenici

Pritvor za optuženog Savčića Tužilaštvo je zatražilo jer je on prekršio mjeru zabrane komuniciranja sa printanim i elektronskim medijima i komentiranja predmeta koji se protiv njega vodi u Sudu BiH.

Unatoč mjerama zabrane, Savčić je gostujući u medijima u Republici Srpskoj, više puta iznosio navode kojim se negira genocid u Srebrenici i pozivao se na izvještaj takozvane komisije za utvrđivanje činjenica o stradanju svih naroda u srebreničkoj regiji.

Savčić se potvrđenom optužnicom tereti da je u julu 1995. planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika 65. zaštitnog motorizovanog puka prilikom zarobljavanja i zatočavanja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija u Novoj Kasabi, te njihovom zlostavljanju i ubistvima.

Stojanović je naglasio da je o odluci telefonski obavješten i da će uložiti žalbu na ovu odluku u zakonskom roku od tri dana.