open-navfaktor-logo
search
Tužilac traži pritvor
Iz sudnice: Savčić na RTRS-u i ATV-u negira genocid za koji mu se sudi i citira sramni izvještaj o Srebrenici
U Sudu Bosne i Hercegovine održano je ročište povodom prijedloga Tužilaštva BiH koje od državnog Suda traži da odredi pritvor Milomiru Savčiću, predsjedniku Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), optuženom za genocid u Srebrenici.
09.08.2021. u 13:09
get url
text

Kako je naveo tužilac Ibro Bulić, pritvor za optuženog Savčića Tužilaštvo traži jer je on prekršio mjeru zabrane komuniciranja sa printanim i elektronskim medijima i komentiranja predmeta koji se protiv njega vodi u Sudu BiH.

Tužilac je tako, izmeđ ostalog, citirao Savčićevu izjavu koju dao banjalučkoj televiziji ATV, u kojoj je komentirao prijedlog da se 11. juli proglasi Danom žalosti na području BiH.

- Ljudski je odati poštu svim nevino stradalima. Ne mogu nam ni na koji način natovariti na leđa sve stradale u Srebrenici kao da su ubijeni, jer to nije istina i to se ne može prihvatiti. Uzimati kvalifikaciju koju je utvrdio neki "ad hoc sud" (Haški tribunal) koji je osudio državno i vojno rukovodstvo Republike Srpske neutemeljeno na materijalnim dokazima i stvarnom činjeničnom stanju, neće Srbe natjerati da priznaju nešto što nije istina - izjavio je tada Savčić.

Tužilac je također citirao Savčića, koji je, također na portalu ATV-a komentirao Zakon o zabrani negiranja genocida, koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

- Treba se postaviti osnovno pitanje: Šta je cilj tog zakona i šta je cilj te odluke? Da li je to stavljanje dogme na temu Srebrenice? Da li to znači da se ne može ni u naučnoj, ni u stručnoj javnosti voditi rasprava o tim događajima, izvoditi novi dokazi i utvrđivati istina? - rekao je Savčić za ATV. On je također rekao da "Srbi nemaju drugog izbora nego da nastave borbu za dokazivanje istine i za utvrđivanje tačno onoga što se dogodilo, ne samo u Srebrenici, nego na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine".

{$galerijaFotografija}

Time se, kako je kazao tužilac, upustio u javnu raspravu o genocidu, a za koji se tereti potvrđenom optužnicom Tužilaštva BiH.

Savčić je, a što je također citirao tužilac Bulić, u intervjuu RTRS-u, kazao kako "nikada nismo osporavali da se desio zločin i da smo i sami tražili da oni koji su odgovorni za to odgovaraju, ali ne možemo da prihvatimo nešto što se apsolutno nije desilo i što nije tačno i da sami sebe osudimo za nešto što nije činjenično stanje, niti se može bilo čime dokazati".

On se, u tom intervjuu, kako je istaknuo tužilac, poziva na izvještaj takozvane komisije za utvrđivanje činjenica o stradanju svih naroda u srebreničkoj regiji.

- Radi se o komisiji koja je formirana da nanovo utvrđuje činjenice genocidu u Srebrenici, koja je u javnost iznijela apsurdne i nedopustive činjenice, a optuženi se poziva na njega - kazao je tužilac.

Optuženi Savčić je, također, tokom gostovanja u jednoj od emisija televizije K3 pokazivao nekoliko dokumenata koji osporavaju djelo za koje se on optužnicom tereti.

- Svi ovi njegovi istupi šalju poruku svim svjedocima i vještacima u predmetu protiv njega da se oslanjanju na krive činjenice i da svoja svjedočenja usmjeravaju u tom pravcu, odnosno da slijede ono što u svojim istupima iznosi optuženi - kazao je tužilac, te dodao da iz svega što je iznio proizilazi da je jedini način da Sud neometano vodi postupak protiv Savčića jeste da mu odredi mjeru pritvora.

Kako je kazao, osnovana sumnja je potvrđena samim potvrđivanje optužnice, a pritvor se traži još zbog rizika da će Savčić boravkom na slobodi utjecati na svjedoke, saučesnike i vještake, kao i zbog uznemirenja javnosti do kojeg mogu dovboditi ovakvi njegovi istupi u javnosti.

Prijedlogu se usprotivio Savčićev branilac advokat Miodrag Stojanović, koji je kazao da je podnesak Tužilaštva "konfuzan, nedorečen, kontradiktoran, nejasan, te na momente i maliciozan".

Kazao je da se Tužilaštvo u svom prijedlogu, između ostalog, bavi time šta je izjavljivao on, kao advokat optuženog, u emisiji "Pečat" na RTRS-u i na nekoj javnoj tribini u Vlasenici, te da se tvrdi da to ustvari Savčić šalje poruke posredstvom svog advokata kao posrednika.

Rekao je da je prijedlog kontradiktoran jer "kada čitate izjave koje je dao optuženi ja bih prije rekao da se raspravlja da li ovdje ima elemenata krivičnog djela negiranja genocida".

- On ne priča ništa o svom predmetu, vodi računa o tome, hoće da poštuje mjere - kazao je Stojanović, te dodao da je "iznijeti svoj stav o bilo čemu u skladu sa članom 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima", prema kojoj svako ima pravo na mišljenje i slobodu iznošenja mišljenja.

Također je citirao "pojedine bh. medije", koji su "ovih dana pisali kako je glavna tužiteljica Gordana Tadić za opstanak na funkciji odlučila žrtvovati Milomira Savčića", te da je "velika vjerovatnoća da ukoliko se pojavi pred Sudom da će završiti iza rešetaka".

Kazao je da se protivi određivanju pritvora Savčiću, te kao i ranije, traži da mu se ukine zabrana napuštanja BiH, dok se ne protivi ranije izrečenim mjerama zabrane kontaktiranja sa svjedocima i zabrane komuniciranja s medijima o predmetu koji se protiv njega vodi.

Savčić se pridružio riječima svog branioca, kazavši kako nema namjeru napuštati teritoriju BiH.

Kazao je i da se "prije nekoliko godina kada je neka ekstremna desničarska organizacija tražila da se 11. jula organizira miting podrške Ratku Mladiću, on jedini tome usprotivio, kazavši da se 11. jula bilo gdje u RS-u to neće organizirati".

- Čvrsto vjerujem u svooju nevinost i u vašu objektivnost - rekao je.

Tročlano vijeće koje čine sudije Zoran Božić, Jasmina Ćosić Dedović i Dalida Burzića saopćili su da će odluku donijeti u zakonski propisanom roku te o tome pismeno obavijestiti strane u postupku.

Sud BiH, ročište, Savčić Milomir, 09.08.2021
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.