navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Slavni pjevač

Sud odlučio: Ed Sheeran nije plagirao svoj najveći hit

Popularni britanski pjevač Ed Sheeran dobio je bitku za autorska prava nad svojim megahitom "Shape of You" iz 2017. godine.

Objavljeno: 06.04.2022. u 21:49
get url
text

Sheerana je tužio britanski muzičar Sami Chokri zbog kršenja autorskih prava optuživši ga da je ukrao dio iz njegove pjesme "Oh Why" koja je objavljena 2015. godine, što je slavni pjevač od početka negirao. Sada je odlučeno da pjevač i tekstopisac ipak nije odgovoran za ovakve optužbe.

Iako je priznao da sličnosti između dvije pjesme postoje, sudac je zaključio kako su iste samo početna tačka za kršenje autorskih prava, a konačnom odlukom presudio je kako Sheeran nije niti namjerno niti podsvjesno kopirao pjesmu.

Proučivši detaljnije muzičke elemente, sudac je rekao da postoje razlike između relevantnih dijelova pjesama koje pružaju uvjerljive dokaze kako dio za koji je Chokri tvrdio da je "upadljivo sličan" refrenu njegove vlastite pjesme, ipak potječe iz drugih izvora koji se njega ne tiču.

Prije nego je započeo pravni postupak Sheeran, čiji je hit "Shape of You" najslušanija pjesma na Spotifyu ikada, je izjavio kako se ne sjeća da je ikada ranije čuo "Oh Why". Također, pjevač je negirao da "posuđuje" ideje od nepoznatih tekstopisaca, insistirajući da je oduvijek bio korektan u priznavanju ljudi koji doprinose njegovom radu.

Sheeran je pjesmu napisao s dvojicom saradnika, Johnom McDaidom iz grupe Snow Patrol i producentom Stevenom McCutcheonom, koji su također negirali da su ranije čuli spomenutu pjesmu. Sudski postupak rezultirao je 11-dnevnim suđenjem u Londonu proteklog mjeseca, a Sheeranov advokat izjavio je da je slučaj bio duboko traumatizirajući za pjevača i njegove auradnike, no srećom sada se priveo kraju.