Sudija Nezirović o zaključku VSTV-a: Mediji su već objavili imena, ko će sada skinuti "hipoteku" sa tih ljudi?

Objavljeno: 26.10.17 u 11:25 Autor: M. Radević

Potpredsjednica VSTV-a BiH Ružica Jukić izjavila je kako smatra da inicijativa predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije za promjenu Zakona kojom bi se omogućilo Vijeću da smjenjuje sudije i tužioce bez provedenog disciplinskog postupka neće proći u zakonodavnim tijelima.

Goran Nezirović
Goran Nezirović

- Informacija koju nam je dostavio Centar za istraživanje ratnih zločina iz RS-a je izazvala zanimanje javnosti i mi tražimo da se ti navodi provjere. Izvršit će se revizija svih tih ranijih imenovanja sudija i tužilaca i to nije loše da se isprovjerava. Što se tiče izmjene Zakona, ne vjerujem da će to proći jer to sada ide na Komisiju za legislativu, u kojoj sam i ja. Mi moramo uskladiti zakon prema Evropskoj konvenciji i zaštiti ljudskih prava. Ne možete nekoga hitno smjenjivati bez disciplinskog postupka i bez da mu date pravo da se i on izjasni o tome – rekla je novinarima Jukić nakon usvajanja zaključaka na današnjoj sjednici VSTV-a.

Protiv Tegeltijine inicijative danas je glasao i član Vijeća Goran Nezirović, sudija Vrhovnog suda FBiH.

- Nisam protiv dorade mehanizma, ali iz ove Informacije kao da smo dobili zadatak da dokažemo da je pravda selektivna i da se Sud BiH, odnosno sudije, diskriminatorski odnose prema jednom narodu. Neću glasati za ovakav zaključak – rekao je na sjednici Nezirović.

Spomenuo je i da su neki mediji već objavili imena i fotografije sudija i tužilaca koji se spominju u Informaciji Centra iz RS-a.

- Ko će sada skinuti "hipoteku" sa tih ljudi ako se ispostavi da informacije nisu tačne, šta će biti ako optuženici sutra zatraže izuzeće tih sudija – pitao je Nezirović.

Inače, Tegeltijina inicijativa usvojena je sa sedam glasova za i šest protiv, a jedan član Vijeća bio je suzdržan.

VEZANI TEKSTVSTVBiH: Provjeravat će se ratna prošlost sudija i tužilaca, ali i presude za ratne zločine

VEZANI TEKST - VSTV o reakcijama iz RS-a i Srbije na presudu Oriću: Neprimjeren pritisak na rad suda i zadiranje u nezavisnost