open-navfaktor-logo
search
Bliže se kvalifikacije
Šuman za Faktor: Boli način na koji smo ostali bez šanse za SP, kad je nama bilo lako?
Početkom novembra rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine očekuje start kvalifkacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.
09.10.2020. u 12:19
get url
text

Izabranike selektora Bilala Šumana već u prvom kolu očekuje najteži zadatak u ovom ciklusu, a to je gostovanje kod Njemačke u Dusseldorfu, a koje je na rasporedu 5. novembra, dok ćemo tri dana kasnije u Bugojnu ugostiti Austriju.

VEZANI TEKST - Kako EHF gleda na mogući rasplet u Grupi 2 u kojoj se nalaze Zmajevi?

Šuman, pod čijim vođstvom je BiH izborila prvi plasman na EURO, u narednim danima će EHF-u uputiti širi spisak igrača na kome će se naći 35 imena.

Iako je nakon debitantskog nastupa na Evropskom prvenstvu bilo priče o smjeni generacija, o odlasku nekih od igrača koji su nosili reprezentaciju u proteklih desetak godina, čini se da će Muhamed Toromanović biti jedini koji je i definitivno odlučio okončati reprezentativnu karijeru.

- Od igrača neću odustati bez obzira na njihove godine. Sve dok igraju u reprezentativnoj formi, oni zaslužuju biti dio reprezentacije. Na širem spisku bit će i 13 igrača iz Bosne i Hercegovine, a radi se o pretežno mlađim rukometašima koji bi trebali naslijediti ove uvjetno rečeno starije, koji će uz reprezentaciju biti još godinu-dvije-tri, zavisno od forme - kazao je Šuman za Faktor.

Na startu kvalifikacija očekuje nas teško gostovanje u Njemačkoj, protiv selekcije čije nacionalno prvenstvo važi za najjače na svijetu.

VEZANI TEKST - Rukometni Zmajevi saznali protivnike u borbi za EURO 2022

- A kad je nama bilo lako? Njemačka, pa onda Austrija. Posebno ova druga utakmica nam je od velike važnosti. Mi ćemo se s Austrijancima boriti za drugo mjesto u grupi - naglasio je bh. selektor, te dodao:

- Uz ovaj duel sa Austrijom važan nam je i dvomeč s Estonijom u aprilu. Bitan će nam biti svaki bod i svaki gol jer kao i u prošlim kvalifikacijama i ovoga puta plasman na EP osigurat će dvije prvoplasirane i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Pandemija koronavirusa poremetila je planove rukometnih Zmajeva, a zbog nje su ostali i bez prilike da se kroz baraž protiv Mađarske bore za plasman na Svjetsko prvenstvo.

- Boli činjenica da smo bez SP-a ostali bez borbe, neko je samo sjeo i odlučio da Mađari zbog boljeg rankinga idu na Svjetsko prvenstvo. Na ovaj način ostali smo i bez prilike da se okupimo jer smo posljednji put zajedno bili u januaru, a ovo je baš velika pauza - kazao je Šuman.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.