Suspendiran predsjednik Juventusa: Prvi čovjek Stare dame sarađivao s kriminalnom organizacijom

Objavljeno: 25.09.17 u 18:42

Disciplinska komisija Italijanskog nogometnog saveza suspendirala je čelnog čovjeka Juventusa Andreu Agnellija (41) na godinu dana zbog prodaje ulaznica 'ultrasima' Juventusa koji su se bavili ilegalnom preprodajom tih istih ulaznica.

 

Andrea Agnelli (desno) FOTO: EPA
Andrea Agnelli (desno) FOTO: EPA

Zbog Agnellijevih prekršaja kažnjen je i Juventus i to sa 300.000 eura.

Zanimljivo, Agnelli je suspendiran samo tri sedmice nakon što je izabran za predsjednika Udruženja evropskih klubova koje broji 220 članova, prenose agencije.

Glavni tužilac u ovom slučaju Giuseppe Pecoraro tražio je suspenziju u trajanju od dvije i po godine, novčanu kaznu klubu, ali dvije utakmice igranja pred praznim tribinama.

- Djelomično sam zadovoljan jer smo uspjeli dokazati krivnju, ali prekršaji su veoma ozbiljni i mislim da bi trebali biti teže kažnjeni - izjavio je Pecoraro za italijansku novinsku agenciju Ansa najavivši žalbu.

- Mislim da bi presuda još jednog suda bila korisna, uzimajući u obzir da je profit od preprodaje ulaznica išao kriminalnoj organizaciji, što je veoma ozbiljno - dodao je Pecoraro. Žalbu su najavili i u Juventusu.

- Razočarani smo presudom i žalit ćemo se - poručio je Agnellijev advokat Franco Coppi.

Agnelli je priznao kako se sastajao s Roccom Dominellom, vođom navijača povezanih za kalabrijskom kriminalnom organizacijom Ndranghetom. Dominello je u prošlosti već bio osuđivan zbog ilegalne preprodaje raznih dobara, uključujući i ulaznice, te je zbog svojih prekršaja proveo osam godina u zatvoru.

Međutim, Agnelli je tvrdio kako se s Dominellom nikada nije sastajao nasamo, već u sklopu druženja s navijačima, a nikada privatno.

- Susreo sam se s najžešćim navijačima kako bih osigurao mir na tribinama i kako se ne bi osjećali diskriminirano. Nikada nisam dobio prijetnje od njih i nisam mislio da je Dominello mafijaš - branio se Agnelli.

Osim Agnellija, suspendiran je i direktor osiguranja Juventusa Alessandro D'Angelo, i to na 15 mjeseci, dok su direktor sektora za prodaju ulaznica Stefano Merulla i bivši direktor marketinga Francesco Calco suspendirani na po godinu dana. Sva četvorica su kažnjena i sa po 20.000 eura kazne zbog narušavanja integriteta sporta i nelagalnih poslova s navijačima.