Sutra u Novom Pazaru počinje 76. Prvenstvo Balkana u atletici

Objavljeno: 14.07.17 u 22:06

U Novom Pazaru, na novosagrađenom atletskom stadionu Hadžet, sutra počinje 76. Balkanijada, međunarodno atletsko takmičenje za seniore na kojem će učestvovati 16 zemalja.

Ovo će biti dosad najveća sportska manifestacija održana u Novom Pazaru.

Kako ocjenjuju organizatori, što zbog novog atletskog stadiona, što zbog više od pet stotina takmičara, Novi Pazar će za region Balkana i šire tokom vikenda biti centar kraljice sportova.

Od sutra u 16 sati, kada je otvaranje 76. Balkanskog prvenstva u atletici, pa do nedjelje uveče, svi ljubitelji kraljice sportova mogu da posjetom stadionu na Hadžetu, uživaju u različitim disciplinama.

Ulaz za gledaoce je besplatan, a za dva dana, poštovaocima atletike svoje sportske vještine demonstriraće mnoga zvučna imena ovog sporta. Najinteresantnije discipline takmičari će izvesti u subotu.

Uoči takmičenja, čiji je Novi Pazar domaćin po prvi put, organizatori na čelu s Atletskim savezom Srbije, očekuju sportski spektakl.

O historijskom trenutku za Novi Pazar na konferenciji za novinare govorio je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, koji je uoči početka 76. Balkanijede poručio da će predstojeće prvenstvo biti prezentacija sporta i rezultat partnerstva Grada Novog Pazara sa Vladom Srbije i Ministarstvom omladine i sporta, Ministarstva turizma, trgovine i telekonikacija i Atletskog saveza Novog Pazara.

Biševac je na konferenciji za novinare posebno istakao da je svojim rezultatima značaj doprinos za održavanje ovog međunarodnog takmičenja doprineo Atlteski klub Novi Pazar.

- Novi Pazar će ovih dana biti domaćin za 527 učesnika Balkanskog šampionata iz šesnaest zemalja, to će biti najbolji način prezentacije grada na Balkanu i u Evropi. Bićemo u naredna dva dana, a sigurno i nakon toga, centar sportske javnosti - kazao je Biševac.

Predsjednik Balkanske atletske federacije (BAF) Dobromir Karamarinov je, podsjetivši da ta federacija ima godišnje najmanje deset takmičenja, rekao da je najvažnije seniorsko takmičenje prvenstvo Balkana čiji je domaćin Novi Pazar.

- Novi Pazar ima pravo da kaže da je prijestolnica balkanske atletike - istakao je Karamarinov.

Direktor Atletskog saveza Srbije (ASS) Slobodan Branković je za održavanje Blakanskog prvenstva za seniore u Novom Pazaru kao "primjer da čudo jeste moguće".

- Imat ćete multifunkcionalni objekat gdje mladi mogu da promovišu zdrav život, a zasigurno ste i atletski centar. Siguran sam da će se mnogi učesnici predstojeće Balkanijade u Novi Pazar vratiti vrlo brzo - rekao je Branković, izrazivši očekivanje da će se s velikim takmičenjima nastaviti u Novom Pazaru.

Prema ocjeni organizatora atletski stadion u Novom Pazaru jedinstven je po kvalitetu objekat ovakve vrste i ispunjava standarde za najelitnija takmičenja.

Među 16 zemalja učesnica 76. Balkanijade je i nacionalni tim Republike Turske.

Pored zemlje domaćina, na ovoj Balkanijadi učestvuju Albanija, Jermenija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Gruzija, Grčka, Makedonija, Izrael, Crna Gora, Moldavija, Rumunija, Turska i Slovenija.