navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Šta se desilo

Sve je manje izbora ljepote u BiH, misice su postale prošlost

Izbori ljepote nekada su u Bosni i Hercegovini djevojkama bili dobra odskočna daska za uspješnu karijeru.

Objavljeno: 12.02.2023. u 19:31
get url
text

Pobjednice su preko noći postajale poznate, dobijale su televizijske angažmane, krasile su naslovne strane novina i svi su željeli da ih angažiraju. U našoj zemlji bilo je desetak izbora ljepote.

Izbor Miss BiH, ipak, ima najdužu tradiciju. Ranije su bili organizirani Izbor Miss planete zemlje, Miss Turizma, Miss Eco Queen, kao i različiti izbori za modele i manekenke. Život Ane Mirjane Račanović se preko noći promijenio 2001. godine nakon što je ponijela titulu Miss BiH. Ljepoticu iz Bijeljine smatraju najljepšom misicom u našoj zemlji.

Titulom Miss BiH okitile su se brojne djevojke, a pored Mirjane veliku pažnju u medijima dobile su Irna Smaka-Imamović iz Kaknja i Zeničanka Daniela Vinš. Džejla Glavović-Očuz 2002. godine na Filipinima je postala pobjednica na izboru za Miss Earth. Amra Džeko je sa 16 godina pobijedila na francuskom izboru Metropolitan top-model, nakon čega je ostvarila veliki uspjeh i danas važi za jednu od naših najuspješnijih manekenki.

Nažalost, posljednjih godina situacija je mnogo drugačija. I dok se u susjedstvu izbori ljepote i dalje uglavnom održavaju, kod nas su postali stvar prošlosti. Tek se sporadično poneki organizira, ali pobjednice ne izazivaju toliku pažnju javnosti.

- Vremena se mijenjaju. Situacija u BiH je katastrofalna. Dobro se išta može raditi i organizirati. Izuzetno je negativna atmosfera u državi. Loša je finansijska situacija, koronavirus, rat u Ukrajini... Sve to negativno utječe i na modnu scenu i izbore ljepote jer je nemoguće pronaći sponzore i sve organizirati na vrhunskom nivou. Početkom maja bit će organiziran 26. Izbor za Miss BiH, a dva nismo mogli održati zbog pandemije – kaže Stela Zubak-Jovanović, vlasnica modne agencije ABC Models Mgmt i direktorica Direkcije Miss BiH za Miss Svijeta.

Pobjednica Izbora za Fotomodel BiH i Selma Malićbegović

Selma Malićbegović, vlasnica modne agencije Fashion iz Zenice i orgnizatorica Izbora za Fotomodel BiH, također ističe da je pravljenje modnih događaja zahtjevan posao.

- Mnogo timova u našoj zemlji je pokušavalo da to radi kao dodatan posao, što je zaista vrlo teško, pa mogu reći i neizvodivo. Kao i u svakom poslu, potrebno je posvetiti se projektu i raditi ga predano i odgovorno, te pratiti potrebe tržišta. Projekat Fotomodel BiH je vrlo popularan širom Bosne i Hercegovine upravo zbog predanog rada i profesionalizma. Htjeli smo tržištu ponuditi show program koji će biti poželjan kako za pronalazak novih lica, tako i kao platforma za event marketing i smatram da smo uspjeli u tome. Pred nama je tek pravi posao jer nam je koronavirus dosta poremetio planove. Cilj nam je da se Fotomodel kao takmičenje i show širi na region, a u planu su i mnoge druge promjene koje spremamo za 4. sezonu koja će startati u junu, nakon državnog finala izbora za Fotomodel BiH, koji je planiran u maju u Sarajevu – kaže Selma Malićbegović.