Svečanost u Zemaljskom muzeju BiH: Hagada će sada biti dostupna široj javnosti

objavljeno: 22.02.2018. u 16:48

U Zemaljskom muzeju BiH danas je svečanim presijecanjem vrpce otvoren za javnost obnovljeni prostor, soba u kojoj je smješten najvredniji eksponat ove kulturno-historijske institucije- srednjovjekovni jevrejski rukopis iz 14. stoljeća, čuvena Hagada. Proces realizacije tog projekta - “Hagada, bliža vama“, trajao je dvije godine, a podržala ga je Francuska ambasada u BiH, u saradnji sa UNESCO-m. 

Obnovljeni prostor omogućit će Zemaljskom muzeju BiH čuvanje Hagade u boljim uslovima i prezentaciju prilagođenu publici. Nivo zaštite Sarajevske Hagade od svjetlosti, promjena temperature i vlažnosti, ali i od požara ili krađe, značajno je podignut. Novi način prezentacije rukopisa uveliko smanjuje potrebu za rukovanjem originalom, što će doprinijeti njegovoj boljoj zaštiti.

Zahvaljujući ovim poboljšanjima, publika će moći vidjeti Hagadu dva puta sedmično.

- Najvažnije je da smo uveli stalne termine u sklopu kojih će posjetioci dva puta sedmično, utorkom i četvrtkom, kao i svake prve subote u mjesecu, u terminu od 12 do 13 sati moći pogledati Hagadu- rekao je direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić.

Ambasador Francuske u BiH Guillaume Rousson istakao je da se njihova podrška ovom projektu ogledala u namjeri da što većem broju Bosanaca i Hercegovaca, ali i turistima omoguće pristup blagu koje Hagada predstavlja.

- Smatramo da je ona do sada bila nedovoljno izložena, nedovoljno dostupna i zato smo zajedno s UNESCO-om i Zemaljskim muzejem BiH odlučili poraditi na zaštiti i nadzoru ovog dokumenta i njegovom očuvanju. Poruka je jednostavna - kada imate sreću da imate jedno takvo vrijedno, važno i simboličko djelo, onda ga zaista trebate učiniti pristupačnim kako bi ga svi mogli vidjeti i diviti mu se- istakao je.

Prisutnim se obratio i ministar Civilnih poslova BiH, Adil Osmanović koji je od početka svog mandata daje veliku podršku Zemaljskom muzeju BiH. On je bio jedna od ključnih ličnosti koja je doprinijela njegovom ponovnom otvaranju za javnost.

- Želim da iskoristim priliku da se iskreno zahvalim Vladi Francuske, ambasadi Francuske u BiH, UNESCO-u, koji su omogućili da se ovaj važan projekat realizuje. Posvećenost očuvanju i promociji kulturne baštine jedan je od naših najvažnijih prioriteta. Ove godine, obilježava se 130 godina rada Zemaljskog muzeja, također, obilježava se i 218 godina evropske kulturne baštine. Današnji događaj na najbolji način doprinosi realizaciji naših prioriteta u oblasti kulture, omogućava bolju prezentaciju kulturne baštine svakom pojedincu. Iskrenoeo vjerujem da će se naši zajednički projekti u oblasti očuvanja i prezentacije kulturne baštine nastaviti i u narednom periodu- istakao je Osmanović.

Sarajevska Hagada je 2003. godine proglašena pokretnim nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, a prošle godine je upisana u UNESCO-ov Registar memorije svijeta, posvećen pokretnoj kulturnoj baštini svijeta.

Uz čuvenu Hagadu u sobi su izloženi važni i vrijedni predmeti iz našeg srednjovjekovlja, a neki od njih su prvi put dostupni javnosti.
Postavka velikog ekrana omogućava da se stranice Hagade virtualno pregledaju, a zahvaljujući sredstvima UNESCO-a kopije Hagade bit će ponovno odštampane, uz novu studiju koja će otkriti do sada nepoznate detalje, istaknuto je na svečanosti.