open-navfaktor-logo
search
Praznik rada
Svjetska premijera: Film Pjera Žalice večeras zatvara 28. Sarajevo Film Festival
Premijerom filma "Praznik rada" Pjera Žalice, koji se prikazuje u okviru Open Air programa, večeras će biti zatvoren 28. Sarajevo Film Festival.
19.08.2022. u 15:57
get url
text

Žalica je kazao da je zatvoriti Sarajevo Film Festival iznimna čast i da vjeruje da neće iznevjeriti očekivanja publike.

"Prznik rada" je priča o mentalitetu bosanskohercegovačkog čovjeka, a radnja je fokusirana na jednu od sarajevskih mahala. Priča započinje kao komedija i prelazi u intimnu dramu aktera. Radnja prati Armina, koji se nakon deset godina u Njemačkoj, u gluho doba noći vraća u Bosnu. Prvomajski su praznici, Armin se tek oženio i želi iznenaditi svoga oca Fudu, ali Fude nema kod kuče, a komšija kaže da je uhapšen. Uz dramu mahale i intrigu, ratna tajna koja se "otkopava" na kraju objašnjava cijelu priču.

Uloge u filmu ostvarili su: Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Vedran Đekić, Branka Katić, Ermin Bravo i Branimir Popović.

Za priču ispričanu u ovom filmu Žalica je rekao da bi volio da bude komedija o našem karakteru gdje proslavljamo praznik rada uz veselje i obilje hrane, dok radnici u svijetu traže svoja prava.

- Međutim, kao odgovorni ljudi i umjetnici reagovali smo na stvarnost kakva jeste. Autor ne može pobjeći od sebe – naveo je Žalica.

Ističe da je to je savremena priča, koja se događa danas, u Sarajevu, na Bjelavama, u mahali u kojoj se rodio i proveo djetinjstvo.

- Priča je o to o sudaru kolektiva i pojedinca, intimnoj porodičnoj tragediji unutar razdragane mahale koji želi da slavi i zabavlja se. To ima znatan komički potencijal, ali i težinu. Na koncu, opet se ispostavi koliko je naša aktuelna stvarnost i dalje opterećena onim što je nekada bilo. Kako, naprosto, ne možemo da se pomjerimo naprijed od težine tog sidra zaglavljenog u glib naše teške prošlosti - istakao je Žalica.

Muhamed Hadžović koji u filmu glumi Armina je rekao da je emotivno vezan za film i da je bilo lijepo raditi sa prijateljima.

- Ovo je film svih nas koji živimo na ovim prostorima i vjerujem da će publika prepoznati ljubav i intimu kojom smo se bavili – dodao je Hažović.

Boris Isaković, koji u filmu glumi dijasporca Savu iz Kanade koji se ne može emotivno odvojiti od Bosne i mahale, naglasio je emocionalnu dimenziju ove priče o običnim ljudima koji su svi nešto izgubili u ratu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.