Aktuelna vlast u Kantonu Sarajevo (KS), u javnosti poznatija i kao "šestorka", nastoji trgovinom pozicijama sačuvati većinu u Skupštini KS. Ta je većina, uprkos ustupcima koji su napravljeni "nezadovoljnim" zastupnicima, upitnija nego ikad.

Zahtjevi nezavisnog zastupnika Damira Nikšića su, saznaje Faktor, djelimično ispunjeni i njegova ruka će, barem za sada, biti podizana samo u korist vladajuće većine. Cijenu Nikšićeve podrške je "platila" Socijaldemokratska partija (SDP), koja je svom nekadašnjem članu prepustila određene rukovodeće pozicije u preduzećima Toplane i Sarajevogas, te Agenciji za privatizaciju KS.

SDP je i ranije, podsjećanja radi, obećavao pozicije Nikšiću u zamjenu za podršku Vladi KS, ali su ta obećanja prekršena, zbog čega je Nikšić negodovao na društvenim mrežama, ali i na zvaničnim sastancima "šestorke". Na jednom od njih je to negodovanje preraslo u psovke, prijetnje i pokušaj fizičkog sukoba sa SDP-ovim zastupnikom Igorom Stojanovićem.

VEZANI TEKST – "Šestorka" se sastala u Sarajevu, sastanak prekinut zbog prijetnji, psovki i fizičkog sukoba

Međutim, stabilnost vladajuće većine su uveliko poljuljala dešavanja u Našoj stranci. Prema informacijama Faktora, zastupnici te stranke Damir Marjanović i Elvis Vreto bi, zbog neslaganja sa premijerom KS Edinom Fortom, mogli napustiti Klub Naše stranke u Skupštini KS, što su i najavili na posljednjem sastanku "šestorke", koji je održan u ponedjeljak.

Otvoreno neslaganje Marjanovića sa rukovodstvom Naše stranke već je, podsjećamo, rezultiralo i njegovim istupanjem iz Predsjedništva stranke.

Među "odmetnutim" članovima Naše stranke bila je i zastupnica Neira Dizdarević, ali je ona u međuvremenu "promijenila mišljenje", uporedo sa, slučajno ili ne, zaposlenjem njene sestre u KJKP Rad.

VEZANI TEKST – Borba protiv nepotizma na čekanju: Sestra zastupnice iz KS dobila posao u KJKP Rad

Upravo je zapošljavanje stranačkog članstva i članova porodica unijelo dodatne tenzije u "šestorku". Iako je "smanjenje troškova javne uprave i administracije u KS" bilo jedan od principa sadržanih u Sporazumu o prioritetima skupštinske većine u KS u mandatu 2018-2022, trend koji je nametnut u prvoj godini mandata u potpunoj je suprotnosti tom principu.

Prema internim podacima kojima raspolaže "šestorka", broj zaposlenih u organima uprave i ostalim institucijama KS u ovoj je godini uvećan za 350 osoba. Ukupan broj zaposlenih osoba u ovoj godini čak je i veći, s obzirom na to da je značajan broj službenika u ovoj godini ostvario uvjete za odlazak u penziju. Samo je KJKP Rad od juna ove godine, od kada je Vera Arnautović (Naša stranka) preuzela rukovođenje ovim javnim preduzećem, raspisao javne oglase za prijem čak 103 uposlenika.