Tenzije zbog Refkinih Ahbaba, teferiča i borbi bikova: Morao intervenisati i načelnik

Objavljeno: 18.06.17 u 11:32 Autor: M. A.

Posljednjih dana u Srebreniku je podignuta velika prašina oko najavljene koride i teferiča na pomoćnom terenu Gradskog stadiona. 

Na brojnim lecima, plakatima i društvenim mrežama za 1. i 2. juli najavljena je manifestacija pod nazivom “Gradski teferič”, u sklopu koje će okupljeni moći uživati u narodnom veselju, nastupu grupa koje izvode izvornu muziku, poput Refkinih Ahbaba, Mirsada & Jarana, Senade i Halila, zabavnom parku, borbi bikova i štraparijadi. Svi koji žele rezervisati mjesto na teferiču mogu se javiti Fići i Begzi, navodi se na jednom od plakata.

Uz najave velikog narodnog veselja, društvene mreže preplavile su i žestoke kritike građana zbog same ideje organizovanja ovakve manifestacije u gradu. Povodom ovog događaja i reakcija koje su uslijedile oglasio se i načelnik općine Srebrenik Nihad Omerović.

- Općinski načelnik nije ni u formalnom ni u neformalnom obliku niti jednom pojedincu ili pravnom licu odobrio korištenje pomenute lokacije za održavanje bilo kakvog skupa te stoga niti održavanje koride. Od ponedjeljka 19.06.2017. godine bit će poduzete sve aktivnosti u smislu provjere eventualno pribavljenih odobrenja, na način od koga su pribavljene saglasnosti i ko je, odnosno koja institucija izdala odobrenje, naravno ukoliko i postoji - napisao je Omerović na svom Facebook profilu.

On je istakao da nema nikakvih negativnih stavova kada su u pitanju kulturni, sportski i svi drugi skupovi afirmativnog karaktera, koji imaju za cilj druženje i afirmaciju pozitivnih vrijednosti, ali na način da se svi skupovi moraju održavati na propisan način i na za to predviđenim i propisanim lokacijama.

- Zamolio bih građanstvo da se ne koriste neprovjerenim informacijama pogotovo ukoliko su iste tendenciozne i usmjerene protiv legalnih institucija i njihovih predstavnika – izjavio je Omerović.