Trendovi u prehrani: Namirnice koje će obilježiti 2017. godinu

Objavljeno: 06.01.17 u 13:36

Svi, više ili manje, volimo biti u trendu.

Ako ne slijedimo slijepo trendove, onda barem volimo biti u toku s aktuelnostima u svijetu. U posljednjih nekoliko godina zabilježen je porast trenda zdrave prehrane. Stoga vam donosimo pet namirnica koje će obilježiti godinu pred nama.

Kineska šećerna trska je nova kvinoja I tek što ste se naviknuli na kvinoju, stiže joj alternativa - kineska šećerna trska. Naime, ova se namirnica može konzumirati kao žitarica, a njena pogodnost je u tome što je bez glutena, pa je odlična za one koji boluju od celijakije. Istina, teško ju je pronaći u integralnome obliku, ali s brašnom kineske šećerne trske, kojeg možete kupiti u trgovinama zdrave hrane, možete pripremati sve što poželite.

Vrijesak Ljekovita mediteranska biljka koja blagotvorno djeluje na poticanje spolnog nagona, pomaže kod problema s bubrezima, umiruje živce, tjera gliste... Nutricionisti govore kako biste, osim konzumiranja u obliku čaja, vrijesak mogli koristiti kao bilo koje drugo začinsko bilje.

Morsko povrće ili alge Ne samo da su niskokalorične, a nutritivno bogate, nego su i savršene za azijski način prehrane koji se obično navodi kao jedan od razloga dugovječnosti. Možete eksperimentirati s različitim vrstama algi kao što su morska salata, nori, dulse, kombu i wakame.

"Ružno" voće i povrće Svake godine tone voća i povrća završi na smetljištu jer ne zadovoljavaju zahtjeve tržišta. Nećemo uzimati smeđe banane, jabuke nepravilnoga oblika, prevelike ili premale krompire… Postala nam je važna estetika nego kvalitet namirnice. Nutricionisti savjetuju da, kad kupujete, birate upravo "ružno" voće i povrće, jer često sadrži veće nutritivne vrijednosti od savršenih plodova, a tako ćete očuvati i okolinu.

Hrana u zdjelicama Najprije smo bili okruženi acai bobicama, kvinojom, pa chia sjemenkama... I sve je, naravno, moralo biti lijepo dekorirano kako bi nam bilo još privlačnije. U 2017. nas očekuje više jela pripremljenih tako da budu savršena za - zdjelicu. U 2016. već započeti koncept doručka u zdjelici i u ovoj će se godini nastaviti i opet ćemo moći uživati u lijepim i nutritivno bogatim obrocima, i na taj način biti i u trendu i u dobrome zdravlju.