navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Korisni savjeti

Tri vježbe disanja koje vas mogu smiriti kada je prevruće

Ne samo da vam izvođenje nekoliko vježbi disanja može pomoći da se psihički smirite, već može pomoći i prirodnom smanjenju tjelesne temperature, pa ćete se i osjećati svježije.

Objavljeno: 29.07.2021. u 13:12
get url
text

- Moguće je da tjelesnu temperaturu kontrolira mozak. Otkrili smo da se povišenje temeljne tjelesne temperature može postići pomoću određenih tehnika meditacije, koje bi mogle pomoći u jačanju imuniteta u borbi protiv zaraznih bolesti - rekli su naučnici s Nacionalnog univerziteta u Singapuru u studiji objavljenoj u časopisu PLOS ONE, koja se usredotočila na tehnike disanja za zagrijavanje tijela.

Iako nema mnogo naučnih dokaza o hlađenju tijela, ljudi koji prakticiraju jogu vjeruju da određene vrste disanja pomažu kod hlađenja tijela. Tehnike disanja dokazani su način smirivanja uma i nervnog sistema, što može usporiti otkucaje srce i pomoći nam da skrenemo misli s tjeskobe i nelagode od vrućine.

Učitelj joge i meditacije Travis Eliot je podijelio tri vježbe disanja:

Naizmjenično disanje

U udobnom sjedećem položaju desnim palcem zatvorite desnu nosnicu. Udahnite kroz lijevu nosnicu brojeći do četiri. Na kraju udisaja odmaknite palac s desne nosnice i zatvorite lijevu nosnicu desnim prstenjakom. Udahnite kroz desnu nosnicu brojeći do četiri. Ponavljajte pet do 10 ciklusa.

U jogi je lijevi kanal yin, ili hladna energija, a desni kanal je yang ili topla energija. Prema njihovom vjerovanju, ovakvim disanjem povećavate hladnu energiju i smanjujete toplinu.

Nejednaki omjeri disanja

Ova vježba disanja može se izvoditi u udobnom sjedećem ili ležećem položaju. Udahnite kroz nos brojeći do četiri. Zatim izdahnite brojeći do osam. Ponavljajte pet do 10 ciklusa.
Udisaji aktiviraju simpatičku granu autonomnog nervnog sistema, a izdah pomaže aktivirati parasimpatičku granu. Kad su izdisaji duži od udisaja, to omogućuje tijelu da se ne pregrije i ohladi.

Savršeno disanje

Ova vježba disanja može se izvoditi u udobnom sjedećem ili ležećem položaju. Udišite kroz nos oko 5,5 sekundi, a zatim izdišite kroz nos 5,5 sekundi. Prakticirajte ovu vježbu 5,5 minuta.
Procjenjuje se da prosječna osoba udiše oko 16 do 17 udisaja u minuti što stvara veće potrebe za energijom u tjelesnim sistemima, uključujući i krvni pritisak. Usporavajući dah, tjelesni sistemi djeluju s većom učinkovitošću. Također, udišući i izdišući kroz nos, zadržavamo više vlage u tijelu. Disanje na usta uzrokuje gubitak 40 posto više vode iz tijela, pa možete osjećati suhoću u dišnim putevima, piše Yahoo.