Turski parlament strogo protiv najave SAD-a da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela

Objavljeno: 06.12.17 u 18:55

Turske parlamentarne stranke zajedničkom izjavom su u srijedu odbacile najavu SAD-a da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela, javlja Anadolija.

- Parlament Turske izražava jasnu i nespornu volju prema odbacivanju ove avanturističke namjere - navodi se u zajedničkoj deklaraciji.

Sve političke partije u parlamentu su podržale potpisale pomenutu deklaraciju.

S druge strane, glasnogovornik ureda Turskog predsjednika Ibrahim Kalin saopćio je da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao sve lidere zemalja Organizacije islamske saradnje (OIC) da na vanrednom samitu te organizacije naredne sedmice utvrde jedinstven stav i koordinaciju islamskog svijeta naspram američkog plana o priznanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela.

Erdogan je također telefonom razgovarao sa saudijskim kraljem Salmanom bin Abdul-Azizom Al Saudom i emirom Katara šeikom Tamimom bin Hamadom al-Thanijem u vezi s najavom SAD-a da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Tokom razgovora je naglašeno kako je plan o priznavanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela zabrinjavajući u pogledu mira i stabilnosti u regionu.