Petak, 28.01.2022.
h

Turski vojni orkestar "Mehter" koncertom na Baščaršiji oduševio Sarajlije

U organizaciji Turske vojne misije u BiH večeras je na Baščaršiji održan koncert „Mehtera“, najstarijeg vojnog orkestra na svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).  

Odjeveni u uniforme osmanske počasne garde koja je pratila sultane, članovi turskog vojnog orkestra "Mehter" su prvo održali svečani defile od Katedrale do Sebilja u starom dijelu Sarajeva gdje su priredili koncert.

Brojna publika svih uzrasta, među kojima je bio i veliki broj turista, bila je oduševljena neobičnim i atraktivnim performansom članova orkestra.

Vojni orkestar "Mehter" je tokom nastupa, osim na turskome, izveo i nekoliko kompozicija na bosanskome jeziku.

Orkestar će nakon Sarajeva 30. juna nastupiti u Konjicu i Mostaru, 1. jula u Donjem Vakufu i 2. jula u Pruscu, povodom ovogodišnje manifestacije Ajvatovica.

"Mehter" je, inače, naziv za vojne orkestre koji su pratili janjičarske jedinice u njihovim vojnim pohodima, kao i sultana i druge osmanske uglednike za njihovih javnih nastupa. "Mehteri" su se pojavili od 1453. godine inspirisani dugom tradicijom upotrebe muzike u vojne svrhe, a koja je egzistirala u ranoj turskoj i u islamskoj kulturi.

"Mehter" se smatra prvim vojnim orkestrom u historiji. Po ugledu na njih sve vojske svijeta osnovale su svoje vojne orkestre.

S druge strane, u organizaciji Turske vojne misije u BiH u Turskom kulturnom centru “Yunus Emre” u Sarajevu danas je otvorena izložba fotografija o humanitarnim aktivnostima Turske vojne misije u brojnim gradovima BiH.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh