Potvrdio je to i list Glas Srpske, čiji je portal jedan od medija koji su objavili identitet zaštićenog svjedoka, čime je prekršen član 240. Krivičnog zakona BiH.

- Tužilaštvo BiH traži da se dostave podaci o autoru teksta, uredniku DESK-a i glavnom i odgovornom uredniku portala – požalili su se iz Glasa Srpske, tvrdeći da objavljivanjem inicijala i mjesta prebivališta osobe nisu otkrili njen identitet.

VEZANI TEKST - Mediji u RS-u objavili puni identitet zaštićenog svjedoka, šta čeka Tužilaštvo BiH?

Puni identitet zaštićenog svjedoka je, podsjetit ćemo, objavio portal Banjaluka.net, a taj je tekst prenijela Radiotelevizija RS-a (RTRS), čime su direktno doveli u opasnost tu osobu. RTRS je čak emitirao prilog u kojem je prikazan lik zaštićenog svjedoka.

Otkrivanje podataka o identitetu ili informacija koje mogu dovesti do otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka krivično je djelo propisano Krivičnim zakonom BiH.

- Ko neovlašteno drugome saopći, preda ili preduzme drugu radnju s ciljem otkrivanja podataka o identitetu ili informacija koje mogu dovesti do otkrivanja identiteta lica koje je pružilo dokaz ili treba pružiti dokaz pred institucijama BiH, a koje se po zakonu ne smiju objaviti ili su odlukom Suda BiH ili od strane ovlaštenog lica proglašene tajnim podacima, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine – glasi član 240. stav (1) Krivičnog zakona BiH.

Istovremeno je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica entiteta RS Milorad Kojić najavio objavljivanje spiska sa svim imenima svjedoka srpske nacionalnosti koji su pred domaćim i međunarodnim sudovima svjedočili protiv osuđenih ratnih zločinaca iz reda srpskog naroda.