open-navfaktor-logo
search
Slučaj Višković
Tužilaštvo provjerava svoje i uposlenike Suda BiH: Ko je medijima dao podatke o zaštićenom svjedoku?
Mediji u entitetu Republika Srpska, među kojima i RTRS, jučer su objavili puno ime i prezime osobe za koju se navodi da je zaštićeni svjedok Posebnog odjela za ratne zločine, a koji je u svom svjedočenju spomenuo premijera RS-a Radovana Viškovića.
22.09.2020. u 16:40
get url
text
get url
text

Nakon ovih objava obaviještene su nadležne institucije i službe koje rade na pružanju zaštite i sigurnosti svjedoka, rečeno je Faktoru iz Tužilaštva BiH. 

- Također, formiran je predmet, povodom medijskih izvještaja u kome će Tužilaštvo BiH izvršiti provjere u skladu sa zakonom - kazao je portparol Tužilaštva Boris Grubešić. 

Grubešić je naveo i da je u vezi s ovim slučajem Tužilaštvo BiH zaprimilo prijavu "protiv određenih službenika Tužilaštva BiH i Suda BiH, a u vezi sa otkrivanjem identiteta zaštićenog svjedoka i neovlaštenog ustupanja dokumenata".

- I na temelju ove prijave će se izvršiti provjere - naveo je Grubešić. 

Podsjetimo, identitet svjedoka objavio je portal Banjaluka.net, nakon čega je tekst preuzeo i RTRS. 

VEZANI TEKST - Mediji u RS-u objavili puni identitet zaštićenog svjedoka, šta čeka Tužilaštvo BiH?

To je uslijedilo nakon otvorene prijetnje direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica entiteta RS da će objaviti spisak svjedoka koji su svjedočili u predmetima ratnih zločina protiv osoba srpske nacionalnosti.

Kojićeva prijetnja uslijedila je nakon što su aktuelizirane optužbe na račun premijera entiteta RS-a Radovana Viškovića o njegovoj ulozi u prikrivanju ratnih zločina.

Ohrabreni šutnjom iz Tužilaštva, mediji u Republici Srpskoj ekspresno su krenuli sa realizacijom Kojićeve prijetnje.

Najprije je Glas Srpske objavio članak u kojem je objavio inicijale i mjesto prebivališta zaštićenog svjedoka M-16 u predmetu "Josipović i drugi", koji je pred Sudom BiH svjedočio da mu je Višković nudio novac za prekopavanje masovnih grobnica u Milićima.

Potom su sinoć mediji u RS-u, uključujući i RTRS otišli korak dalje, objavivši puno ime i prezime osobe za koju tvrde da je zaštićeni svjedok.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.