Izbori u Tuzli moraju biti održani najdalje za tri mjeseca, tako da stranke nemaju puno vremana da zauzmu stavove u vezi kandidata. U ovom trenutku sa sigurnošću se može reći da ćemo imati najmanje dva kandidata, prvi je Zijad Lugavić, koga će kandidirati Socijaldemokratska partije (SDP), a vjerovatno će ga podržati još neki politički subjekti. Drugi kandidat je predsjednik Bosanske stranke (BOSS) Mirnes Ajanović, koji već aktivno vodi kampanju.

VEZANI TEKST - Tuzla dobija v. d. gradonačelnika: Za sada samo jedan kandidat za nasljednika Jasmina Imamovića

Jasmin Imamović, kada je objavio da podnosi ostavku i ide na poziciju zastupnika u Zastupnički dom Bosne i Hercegovine, rekao je da je "Lugavić najvjerovatniji kandidat SDP-a za gradonačelnika" na vanrednim izborima.

Mirnes Ajanović, pak, najavljuje da će biti kandidat za gradonačelnika još otkako se Imamović kandidirao za Zastupnički dom BiH, a otkako je odlazeći gradonačelnik osvojio mandat, praktično vodi aktivnu kampanju.

- Svakodnevno obilazim teren, razgovaram s građanima, a aktivno vodim kampanju i na društvenim mrežama. Već sam prezentirao listu od 130 mjera koje se mogu realizirati bez puno novca i u najkraćem roku, ali na tome ne mislim stati. Ukoliko budem izabran neću primati plaću i radit ću volonterski - kaže Ajanović.

Kada su u pitanju ostale stranke iz Gradskog vijeća Tuzle, Zijah Rifatbegović, šef Kluba vijećnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Gradskom vijeću Tuzle, kaže u Gradskom odboru ove stranke još nisu obavljene konsultacije po pitanju kandidiranja na vanrednim izborima za gradonačelnika.

- Dogovor je da u Gradskom vijeću podržimo Zijada Lugavića za vršioca dužnosti, a kako će se SDA ponašati po pitanju kandidiranja na vanrednim izborima ili, pak, davanja podrške nekom drugom kandidatu, razgovarat ćemo u Gradskom odboru SDA Tuzla - kaže Rifatbegović.

Predsjednik Socijaldemokrata (SD) BiH Enver Bijedić kaže da o kandidaturi za gradonačelnika još nisu razgovarali unutar stranke te dodaje da će to biti tema tokom decembra, kada će biti donesena i konkretna odluka.

- Još nismo razgovarali na tu temu u Gradskom odboru Demokratske fronte (DF), ali vjerovatno nećemo ostati gluhi po tom pitanju - kaže Žarko Vujović, član Gradskog odbora DF-a Tuzla na pitanje hoće li ova stranka imati kandidata na vanrednim izborima.

Kao jedan od potencijalnih kandidata za gradonačelnika Tuzle već neko vrijeme figurira i gradski vijećnik Omer Berbić iz Naše stranke.

- Nisam još odlučio o kandidaturi, nije još vrijeme da napravim konačnu procjenu - rekao je Berbić za Faktor.

U ovom momentu dva su izgledna kandidata za nasljednika Jasmina Imamovića, ali za očekivati je da ih bude više. Stranke nemaju mnogo vrema za procjene, najduže mjesec dana, a onda slijedi zimska kampanja za novo lice na čelu grada soli.