Ponedjeljak, 29.11.2021.
h

U ogromnu pitu utrošeno "pola krave": Oglasio se i čovjek koji je napravio burek za Guinnessa

Organizatori Tuzla gastro showa optimistični su kada je u pitanju ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda.

Ne sumnjaju da su u subotu na Trgu slobode u Tuzli napravljeni najveći burek i porcija ćevapa na svijetu, a sada pregovaraju da Guinness napravi kategoriju za tradicionalno nacionalno jelo.

- Već je, prije nekoliko godina, postignut rekord s begovom čorbom i vjerujem da ćemo i mi uspjeti s našim ćevapima i burekom. Mislim da je našoj kulturi i gastronomiji napravljena velika promocija, jer je veliki broj medija u svijetu izvijestio o onome što se u subotu dešavalo u Tuzli - kaže Omer Isović, organizator Tuzla gastro showa.

Podsjećamo, na Trgu slobode u subotu je predstavljena velika porcija ćevapa veličine tri puta dva metra te burek prečnika šest metara.

- Najvažnije za nas bilo je to oduševljenje koje smo vidjeli kod građana, njihova radoznalost, posebno kada je u pitanju burek za Guinnessa. Ukupno je napravljeno oko 950 kilograma bureka, a nakon pečenja težio je 675 kilograma. Da budem slikovit u burek je utrošeno pola krave, a kompletan je pojeden u roku od pola sata - kaže Isović.

On dodaje da kada je u pitanju porcija ćevapa bilo planirano da broji 1.500, ali je u konačnici u velikoj lepini bilo 1.800 ćevapa.

Subotnji Tuzla gastro show je bio prvi, ali neće biti i posljednji, jer je za septembar naredne godine planirana druga slična manifestacija.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić rekao je danas da mu je želja da se slične manifestacije održavaju u svim općinama u TK.

- Ne moramo svugdje imati onako veliki broj ljudi kao u Tuzli, ali možemo napraviti promociju naših proizvoda i turističke ponude - kaže Gluhić.

Vlasnik restorana Saranda Abdiji Abdi-Raif, čiji su majstori napravili burek za Guinnessa, kaže da mu je bilo važno povjerenje Tuzlaka kada se odlučio da naopravi veliki burek.

- Pitao sam se da li ja to znam i shvatio sam da znam. Onda da li imam novca, da ne moram tražiti od nekoga kilu mesa, shvatio sam da imam i to. Potom sam vidio da smo moji radnici i ja spremni. Na kraju sam se zapitao koja je poenta. Želio sam da se skupimo svi oko te tepsije, da uzmemo po zalogaj bureka i da pošaljemo jednu poruku da mi hoćemo i možemo zajedno - rekao je Abdi-Raif koji je danas dobio zahvalnicu od Kreativa marketinga koji je organizirao Tuzla gastro show.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh