U prvoj polovini 2016. u BiH zabilježen pad stranih investicija

Objavljeno: 03.01.17 u 13:32

Prema preliminarnim podacima za prvo polugodište 2016, neto stvorene finansijske obaveze u okviru direktnih investicija Platnog bilansa BiH iznosile su 194 miliona KM s procijenjenim zadržanim zaradama, što predstavlja smanjenje direktnih stranih investicija za 46,8 posto u odnosu na isti period 2015, potvrđeno je Feni iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA).

Najviše stranih ulaganja iz Slovenije, Turske i Kuvajta
Najviše stranih ulaganja iz Slovenije, Turske i Kuvajta

Dodaju da podatke o investiranim sredstvima zvanično prikuplja i objavljuje Centralna banka BiH, i da su dosad obrađeni samo podaci za prvo polugodište 2016.

U okviru tokova direktnih stranih investicija, bez zadržanih zarada, u prvom polugodištu 2016. u BiH je najviše investicija pristiglo iz Slovenije, a slijede Kuvajt i Turska.

Djelatnosti u okviru kojih je registrirano najviše stranih ulaganja su proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda, trgovina naveliko (osim trgovine motornim vozilima i motociklima) i proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom.

Što se tiče procjena Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, za 2017. se očekuje oko milijardu KM stranih ulaganja, bazirano na najavljenim investicijama u energetskom sektoru i turizmu. Međutim, iz FIPA-e naglašavaju da sa najavama moramo biti oprezni s obzirom na to da se projekcije i za 2016. očigledno neće ostvariti.

Iz FIPA-e navode da će u 2017. staviti fokus na promoviranje energetike, turizma i poljoprivrede, kao i druge sektore za koje investitori iskažu interes, a u saradnji s diplomatsko-konzularnom mrežom BiH i Vanjsko-trgovinskom komorom BiH. Promotivne aktivnosti u većem obimu će fokusirati na dvije ili tri zemlje u svijetu kao što su Njemačka, Turska i Kina od kojih očekuju veći priliv stranih ulaganja.

Također, nastavit će raditi na medijskom promoviranju BiH u svijetu u skladu s finansijskim mogućnostima i u saradnja sa DKP mrežom, kao i stranim ambasadama u BiH.

Ističu da je potrebno više raditi i na medijskoj promociji Bosne i Hercegovine u inozemstvu, s obzirom na to da je naša zemlja nepoznanica u svijetu.