U Tuzli izložba fotografija nastalih tokom pokušaja državnog udara u Turskoj

Objavljeno: 12.07.17 u 20:19

Povodom obilježavanja godišnjice neuspjelog pokušaja državnog udara u Republici Turskoj, danas je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli otvorena izložba fotografija nastalih tokom dešavanja 15. jula prošle godine u više turskih gradova.

 

Autori fotografija su fotoreporteri turske novinske agencije Anadolija, koji su se tokom pokušaja udara, zajedno sa hiljadama građana, našli licem u lice s onima koji su u narod uperili oružje, koje im je povjereno da čuvaju i štite taj isti narod i državu.

Prema riječima organizatora izložbe, Omera Faruka Alimcija, koordinatora TIKA-e u BiH, tog je dana izvršen neuspjeli pokušaj udara na turski narod, tursku državu i demokratiju te je izvršen pokušaj oduzimanja vrijednosti koje krase Republiku Tursku.

- Te je noći, zahvaljujući predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoğanu, koji je pozvao narod da izađe na ulice i da se goloruk suprotstavi izdajnicima, započet otpor. Naš narod, koji se odazvao tom pozivu, izašao je na ulice i porazio tu malu skupinu koja je mislila da će veoma lako preuzeti vlast - izjavio je Alimci prilikom otvaranja izložbe, te naglasio da se ne smiju zaboraviti šehidi, njih oko 200, koji su život dali za odbranu domovine.

Prema njegovim riječima, a s obzirom na podršku upućenu narodu Turske iz Bosne i Hercegovine, izložba se i organizira s ciljem širenja istine o događajima te noći.

- Mi svjedočimo da je te noći Bosna i Hercegovina u potpunosti bila uz Republiku Tursku i dala svoju podršku. Te noći vi ste bili uz nas i vaša su srca kucala uz naša srca - zaključio je Alimci.

Izložba u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli bit će otvorena do 15. jula ove godine, piše Anadolija.