Udruženje Bosfor: Mnoge zemlje Zapada ne mogu da prihvate snažan napredak Turske

Objavljeno: 20.03.17 u 15:10

Iz Udruženja Bosansko-tursko prijateljstvo Bosfor izdali su saopćenje za javnost u kome navode da smo svjedoci ovih dana sve učestalijih i zastrašujućih napada kao i propagande koja prati demokratizaciju i Ustavne reforme u nama prijateljskoj Republici Turskoj.

FOTO: ARHIV
FOTO: ARHIV

-Otac moderne Turske nacije i najveći reformator u Turskoj sa početka 20. Vijeka, Kemal paša Ataturk, je uveo jedan polupredsjednički sistem, po ugledu na Francusku i Lenjinovu sovjetsku Rusiju, sa jednom partijom na vlasti, Republikaskom narodnom partijom (CHP). Kada je došlo do modernizacije i novih političkih reformi u modernoj Turskoj 1923. godine cijeli svijet i Evropa su pozdravili ustavne, političke, privredne i opštedruštvene promjene u modernoj Republici Turskoj. Donošenjem novog Ustava 1982. godine moderna Republika Turska je ostala i dalje zarobljena u brojna nedemokratska rješenja, koja Turskoj nisu davala mogućnost približavanja Evropskim pravnim tečevinama i uključivanja Republike Turske u EU - navode iz Udruženja.

Početkom 21. vijeka, dodaju, na vlast u Turskoj dolazi jedna nova generacija političkih, kulturnih, naučnih i privrednih pregalaca koji su Tursku preporodili u svakom smislu i podigli standarde života i privređivanja u modernoj Turskoj. Turska je, ističu, prerasla u svjetsku privrednu silu i zauzela svoje mjesto među 20 najrazvijenijih država svijeta.

-Nakon svih demokratskih i ekonomskih promjena u Turskoj na red su došle i ustavnopravne promjene koje bi Tursku učinile još demokratičnijom i snažnijom državom što je i želja svih građana na čelu sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoanom. Referendum, sedmi po redu od osnivanja Republike Turske, je najdemokrastkiji način izražavanja volje turskog naroda, koji na referendumu 16. 4. 2017. godine, treba da se izjasni o prihvatannju 18 amandmana na Ustav Republike Turske. Ovim ustavnim promjenama se želi uvesti sličan sistem, koji vrlo uspješno funkcioniše u Sjedinjenim Američkim Dražavama već više od 200 godina - navode iz Udruženja Bosfor.

-Usvojene demokratske i ustavne promjene u Republici Turskoj, o kojim treba na referendumu da se izjasne građani, su reformskog karaktera. To je jačanje demokratije i demokratskih prava. Eklatantan primjer je i to što bi po izmijenjenom Ustavu pravo glasa na izborima imale sve osobe koje napune 18 godina, a ne kao što je do sada bio slučaj sa napunjenih 25 godina. Ovakvu praksu praktikuju mnoge demokratske zapadne zemlje koje sad kritikuju tursku vlast i tobože brinu za demokratska prava u Turskoj. Takvih primjera ima mnogo - saopćeno je.

Predsjednički i polupredsjednički sistem u zapadnim zemljama niko ne dovodi u pitanje, niti sumnja u njihovu demokratičnost, napominju iz Udruženja Bosfor.

-Mnogi centri moći uporno optužuju predsjednika Erdogana za diktaturu zaboravljajući pritom da su ti isti snažno podupirali pokušaj puča 2016. god. koji je turski narod spriječio svojim golim tijelima. Više nego očogledno je da mnoge zemlje Zapada ne mogu da prihvate tako snažan napredak Turske i njeno uspravljane, nakon godina i decenija podaničkog položaja i finansijskog zaostajanja, što je državama koje kritikuju Recepa Tayyipa Erdogana donosilo ogromne profite od roba, usluga i kapitala. Mi u Bosni i Hercegovini i zemljama Balkana, kao prijatelji Republike Turske i svih njenih građana, ovom prilikom izražavamo poštovanje i najviši respekt prema svim promjenama koje su dovele Tursku u red najrazvijenijih zemalja Svijeta - dodaje se u saopćenju Udruženja Bosfor.

Dodaju kako "mi u Bosni i Hercegovini i zemljama Balkana, kao prijatelji Republike Turske i svih njenih građana, ovom prilikom izražavamo poštovanje i najviši respekt prema svim promjenama koje su dovele Tursku u red najrazvijenijih zemalja svijeta".

-Radujemo se svakoj novoj demokratskoj promjeni i podržavamo ustavne reforme, koje će Turskom narodu donijeti još više demokratije, ljudskih prava i sloboda, a u Turskoj još više vladavine prava i pravne države. Radujemo se uspjehu naših prijatelja. Želimo prijateljskom turskom narodu da svojim jedinstvenim glasom na referendumu iskažu svoju volju i omoguće Republici Turskoj još snažniji ekonomski, politički, pravni, kulturni i svaki drugi napredak, kako bi snažna i jaka Turska do 2023. godine bila među 10 najrazvijenijih zemalja svijeta - zaključuje se u saopćenju Udruženja.