Udruženje Renesansa organiziralo akciju “Narcisom protiv raka dojke“

Objavljeno: 08.04.17 u 14:10

Udruženje građanki "Renesansa" danas je akcijom "Narcisom protiv raka dojke", održanom na gradskom trgu ispred sarajevske Katedrale, obilježilo Dan narcisa, koji se u svijetu obilježava i kao Dan borbe protiv ove opake bolesti.

- Svake godine, sada već tradicionalno, izlazimo na ovo mjesto da proslavimo dolazak proljeća i novog života. Prilika je to za one koji su uspjeli da se izbore s teškom bolešću da slave tu svoju pobjedu, a da podržimo one koji su nažalost danas u situaciji da vode jednu veliku bitku za svoje zdravlje, pogotovo kada analiziramo kakvo je stanje i tretman bolesnika u našoj zemlji - izjavila je predsjednica Udruženja „Renesansa“ Spomenka Hadžić.

Dan narcisa, cvijeta čija je simbolika buđenje života i nade, obilježava se početkom proljeća, a članice "Renesanse" odlučile su da ga ove godine označe u okviru obilježavanja 6. aprila, Dana grada Sarajeva. Ujedno, ova manifestacija se održava i povodom 7. aprila, Svjetskog dana zdravlja. 

Aktivistice "Renesanse" u svakoj prilici ističu značaj prevencije i ranog otkrivanja raka dojke koje dovodi do ohrabrujuće visokih izgleda za izlječenje. Aktivisti također ističu da društvo treba više da se uključi u mjere prevencije i borbe protiv opake bolesti.